Bolje obrazovanje za bolji svet!

A better education for a better world!

19 Jul

Nacionalni trening za edukatore o ljudskim pravima

poziv za toleranciju

Prošle nedelje se u Somboru završio nacionalni trening za edukatore o ljudskim pravima, pod nazivom „EduClash: Be Human, Know Your Rights”. Somborski edukativni centar, u saradnji sa Savetom Evrope, organizovao je ovaj događaj i okupio 25 učesnika zaposlenih u formalnom i neformalnom obrazovanju.

Tokom prvog modula obuke, koji je trajao od 11. do 15. jula, nastavnici i aktivisti u nevladinom sektoru stekli su osnovna znanja i razmenili iskustva iz svog dosadašnjeg rada.

13708194_10210342107857783_2301057917547220310_o

Učesnici su najpre preispitivali svoje vrednosti i uverenja u vezi sa ljudskim pravima, zatim se upoznali sa „Pokretom za borbu protiv govora mržnje” (No Hate Speech) koji je pokrenuo Savet Evrope, da bi se obuka završila razmatranjem mogućih edukacija, u skladu sa Poveljom o obrazovanju za građansko društvo i obrazovanju o ljudskim pravima koju možete pronaći ovde.

Anca Ruksandra Pandea, savetnica za obrazovanje Departmana za mlade Saveta Evrope, upoznala je učesnike sa strukturom i oblastima delovanja Saveta Evrope. Iskusni treneri Saveta Evrope i Somborskog edukativnog centra, Vojislava Tomić i Branislav Trudić, mnoštvo podeljenog materijala i aktivni učesnici iz različitih sektora u obrazovanju doveli su do uspešnog ishoda seminara.

FullSizeRender (8)

Posebno su zapažene bile publikacije Kompas i Compasito sa aktivnostima i temama iz oblasti ljudskih prava za nastavnike i učenike u osnovnim, odnosno srednjim školama.

Drugi modul je održan od 12. do 15. avgusta i bio je posvećen sticanju veština za realizaciju aktivnosti o ljudskim pravima u lokalnim zajednicama, uz podršku tima trenera. Učesnici su stekli osnovna znanja o vođenju radionica iz oblasti ljudskih prava, o materijalima koje mogu koristiti u budućem radu, kao i o veštinama koje će im omogućiti da efikasno prenesu ova znanja. Gostujući predavači u drugom modulu su bili Đuro Blanuša iz Ministarstva omladine i sporta, zatim Petar Žmak iz Građanskih inicijativa, kao i Snežana Vuković, nacionalna koordinatorka za obrazovanje o demokratiji i ljudskim pravima u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
TeachingAcademy ima svog nacionalnog edukatora za ljudska prava, Mariju Lukač, koja je na ovom treningu pripremila zanimljiv seminar za učitelje i nastavnike o ljudskim pravima za 17. septembar. Pratite nas!

 

Leave a Comment