Projekat „Nauka na pozornici” je jedna od aktivnosti kroz koje Institut za moderno obrazovanje nastoji da promoviše STEAM u Srbiji. Iniciran je željom da nastavnicima koji su članovi IMO i koji su najviše doprineli pripremi i organizaciji prvog nacionalnog festivala „Nauka na pozornici”, održanog septembra 2021, omogućimo da se upoznaju sa primerima dobre prakse iz STEAM-a širom Evrope. Osim toga, podstaknut je željom da IMO, kao predstavnik mreže „Science on Stage” u Srbiji, bude domaćin jednog od narednih međunarodnih festivala „Science on Stage”.

U tom smislu, ideje ovog projekta mobilnosti su: 

– omogućiti najboljim STEAM edukatorima Srbije „Job shadowing” radi:

  • razvoja sopstvenih kompetencija,
  • edukacije drugih nastavnika u vezi s tim kako da naprave najbolji Science on Stage projekat, primene ga u nastavi i učestvuju na takmičenju u sledećem ciklusu 2022–2024;

– prikupiti iskustva za pripremu kandidature Beograda za organizaciju internacionalnog festivala i sajma „Science on Stage” (SonS). 

Projekat je osmišljen tako da nisu unapred definisani partneri koji će biti domaćini mobilnosti, već je namera da se tokom projekta učesnici izjasne koju organizaciju bi želeli da posete i u kojoj zemlji, i da sa njima uspostave kontakt i dogovore plan posete. A sredstva za realizaciju te posete i boravka su obezbeđena kroz projekat.

 

Očekivani ishodi ovog projekta su:

  • formiranje baze dobrih STEAM praksi;
  • stručni vebinari i prezentacije za prosvetne radnike iz Srbije i regiona;
  • kandidatura Srbije za domaćina međunarodnog festivala „Science on Stage”.

Projekat traje godinu dana (septembar 2022 – avgust 2023), a učesnici su članovi upravnog odbora inicijative „Science on Stage Serbia” i SonS ambasadori.