Bolje obrazovanje za bolji svet!

A better education for a better world!

Arhiva održanih tribina, radionica i predavanja za roditelje

Centri Instituta za moderno obrazovanje u proteklom periodu su organizovali niz interesantnih tribina, radionica i predavanja koje su namenjene roditeljima i učenicima. U nastavku vam predstavljamo kratak osvrt na korisne događaje koje su nedavno održani.

„Sve je do ljudi” – prikaz rezultata projekta međuškolske saradnje

U četvrtak, 21. marta 2019, Centar za razvoj karijere Instituta za moderno obrazovanje organizovao je tribinu namenjenu zaposlenima u obrazovanju, ali i roditeljima, pod nazivom „Sve je do ljudi” – prikaz rezultata projekta međuškolske saradnje. Predavači su bili Jasna Ristić, profesor elektrogrupe predmeta u ETŠ „Nikola Tesla”, Aleksandra Prokopijević, profesor srpskog jezika i književnosti i zamenik direktora na ITHS-u i Andrijana Vasić, profesor elektrogrupe predmeta, ITHS.

Cilj ove tribine bio je predstavljanje modela projektne nastave na temu „Obnovljivi izvori energije”, koji je nastao u saradnji između Elektrotehničke škole „Nikola Tesla” i Srednje škole za informacione tehnologije u Beogradu. Prisutni su imali priliku da se upoznaju sa benefitima projektnih aktivnosti koji deluju pozitivno na razumevanje i pamćenje, ali i razvoj praktičnih veština i sposobnosti kod učenika. Tim povodom, učenici A. Šavikin, F. Živojinović, B. Jovanović, M. Vračarić, A. Stambolija i U. Popović iz Elektrotehničke škole „Nikola Tesla” su prezentovali svoj projekat „Sun Flower”, a učenici L. Karadžuleski, A. Tasevski, S. Skoko, N. Mosurović, A. Nikolov i P. Nedeljković iz Srednje škole za informacione tehnologije su demonstrirali svoj projekat ZUKI.

Na tribini su predstavljena i iskustava iz Slovenije i način funkcionisanja njihovog obrazovno-vaspitnog sistema, čiji je fokus na međuškolskoj i internacionalnoj saradnji. Moderator tribine, Aleksandra Prokopijević, istakla je važnost aktivnog uključivanja nastavnika kako u pokretanje i realizaciju projekata, tako i u menjanje sistema rada škola kroz projektnu nastavu sa idejom da pomognemo učenicima da razvijaju ne samo znanja i veštine nego i da postanu dobri ljudi.


„Stišaj svoj bes”

Centar za razvoj karijere pri Institutu za moderno obrazovanje organizovao je 20. februara 2019. petu tribinu iz ciklusa „Usred srede sa problemom” pod nazivom „Stišaj svoj bes”. Predavači na tribini bili su MSc Maša Đurišić, master učitelj i doktorand Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, mr sc. med. dr Radmila Ristić-Dimitrijević, psihoterapeut, i prof. Snežana Knežević, direktorka Osnovne škole „Vladislav Ribnikar” u Beogradu.

Cilj tribine bio je detaljnije predstavljanje izazova u kontroli agresije i besa u adolescenciji i isticanje najčešćih razloga koji sa različitih aspekata objašnjavaju asocijalno ponašanje mladih u odnosu sa vršnjacima, nastavnicima i roditeljima. Tribina je istakla i efikasne metode prevencije i terapije, ali i važnost saradnje psihoterapeuta sa roditeljima i školom, što podrazumeva primenu određenih procedura koje su usklađene sa validnom zakonskom regulativom u Republici Srbiji.

Prisutni su pokazali veliko interesovanje za temu tribine i istaknute načine za razvoj učeničkih socijalnih i emocionalnih veština koji obezbeđuju da se učenička pažnja i obrasci ponašanja usmere na društveno korisne aktivnosti, stvaralačke i intelektualne procese.

Moderator tribine bila je direktorka Instituta za moderno obrazovanje doc. dr Marina Petrović. Intervjue sa predavačima možete pogledati ovde


„Moć celovite biljne ishrane”

Centar za stručno usavršavanje Instituta za moderno obrazovanje organizovao je u sredu, 16. januara 2019, četvrtu po redu tribinu iz ciklusa pod nazivom „Usred srede sa problemom”, na temu „Moć celovite biljne ishrane.” Predavači na tribini bili su Jovana Mašić, doktor medicine i Matija Bilješković, roditelj učenice iz International School Savremene, koji poseduje sertifikat o biljnoj ishrani Univerziteta Kornel, T. Kolin Kembel CSI (Itaka, Njujork, SAD).

Cilj ove tribine je bio da se prisutni upoznaju sa osobenostima i efektima celovite biljne ishrane i njenim uklapanjem u tokove savremenog društva. Pored toga, na predavanju su istaknuti najčešći steoreotipi o biljnoj ishrani u društvu, ali se pričalo i o razlozima zbog kojih se ova vrsta ishrane zanemaruje i neopravdano etiketira od strane medicine i prehrambene industrije.

Prisutni su imali prilike da se upoznaju sa najvažnijim principima u celovitoj biljnoj ishrani i dobiju predloge za zdrave biljne obroke, koji obezbeđuju stabilnost i funkcionalnost organizma na visokom nivou i zadovoljavaju potrebe organizma za gvožđem, proteinima, vitaminom B12, mineralima i ugljenim hidratima.


„Budimo pametni, hranimo se zdravo”

Centar za razvoj karijere Instituta za moderno obrazovanje organizovao je u sredu, 12. decembra 2018, treću po redu tribinu iz ciklusa pod nazivom „Usred srede sa problemom”, na temu „Budimo pametni, hranimo se zdravo”. Tribina je održana sa ciljem da se razvije svest o pojmu zdrave ishrane i odnosu hrane i fiziološkog funkcionisanja organizma.

Tribina je doprinela da se prisutni upoznaju sa zdravim navikama u ishrani i načinima njihove primene, ali i upoznaju sa vrstama ishrane. Takođe, posebno se obratila pažnja i na efekte suplementacije u ishrani, važnost kontrole prehrambenih proizvoda, kao i važnost praćenja njihovih kalorijskih vrednosti.

Prisutne je na početku pozdravila dr Marina Petrović, direktor Instituta za moderno obrazovanje. Uvodno, veoma stručno i zanimljivo predavanje u vezi sa ovom temom održala je Aleksandra Ikonov, master profesor biologije i stručni saradnik Instituta za moderno obrazovanje, koja je ujedno bila i moderator tribine. Aleksandra Ikonov je istakla osnovne principe zdrave ishrane i važnost praćenja kvaliteta prehrambenih proizvoda koji se konzumiraju. Profesori fizičkog vaspitanja Nenad Vukadinović i Vladimir Miljković, u saradnji sa profesorom biologije Aleksandrom Perićem, realizovali su i predstavili rezultate „step testa”, koji je pratio uticaj ishrane na funkcionalne sposobnosti učenika Srednje škole za informacione tehnologije.

Učenici International School Savremene Mina Jakovljević, Tara Ćulibrk, Nikola Milutinović i Aleksandar Zaplatić, zajedno sa profesorkom biologije Nadeždom Golubović, apelovali su na mitove koji postoje kada je reč o vitaminskoj suplementaciji. Nastavnik vannastavnih aktivnosti u Savremenoj gimnaziji i fizičkog vaspitanja u International School Savremenoj Uroš Krstović razbio je predrasude o proteinskoj i aminokiselinskoj suplementaciji, dok su učenici Dunja Mićunović, Sara Čučaković, Sofija Škaro, Arsa Petkovski i Teodora Ćirković istakli rezultate istraživanja o navikama u ishrani učenika Savremene gimnazije. Učenica Dunja Mićunović je predstavila i specifičnosti vegetarijanske ishrane, a teolog Antonio Aras je sa prisutnima razgovarao o odnosu čoveka prema hrani u postu.

Prisutni nastavnici, roditelji i učenici su pokazali ogromno interesovanje za temu, aktivno su učestvovali u iznošenju stavova i pohvalili sve predavače za stručna i veoma kvalitetna predavanja.


„Obrazovanje za 4.0 revoluciju”

U ponedeljak, 10. decembra 2018, odražana je konferencija pod nazivom „Obrazovanje za 4.0 revoluciju”, namenjena srednjoškolcima, njihovim roditeljima, ali i svim profesorima srednjih škola. Organizatori konferencije su bili Organizacija za razvoj karijere i omladinsko preduzetništvo „Connecting”, Centar za razvoj karijere Instituta za moderno obrazovanje i Agencija za studije i stipendije u inostranstvu „Via Academica”.

Cilj konferencije je bio da se predstave zanimanja budućnosti, da se prisutni informišu o promenama koje se dešavaju na tržištu rada i da se na osnovu toga pripreme za odluku o svom profesionalnom pozivu. Na konferenciji je sa različitih apsekata iznet stav o tome kako će izgledati karijerno savetovanje 2030. godine, koja će biti popularna 4.0 zanimanja i na koji način će životni stil današnjice uticati na razvoj novih zanimanja. O zanimanjima budućnosti detaljnije su govorili Aleksandar Linc, Data Analyst i Data Scientist, Sanja Ristić, marketing mentor, Antonio Ankajcan, Creative Technologist, Filip Milinković, specijalista za inovacije i razvoj softvera, Nikola Veljković, videograf i Nataša Pantić, koordinator projekta i mentor.

U panel-diskusiji na temu „Kako će izgledati karijerno savetovanje i vođenje 2030. godine?” pričali su: Sonja Dakić, preduzetnik, Bojana Jevtović, projektni menadžer, Marko Batur, defektolog i MSc Aleksandra Ikonov, stručni saradnik na poslovima organizacije programa stručnog usavršavanja nastavnika i koordinator obrazovnih programa. Moderatori konferencije bili su Deniz Hoti, direktor „Connectinga”, Jovana Tintor, menadžer marketinga i partnerstva – „Via Academica” i dr Marina Petrović, direktor Instituta za moderno obrazovanje.

Tokom konferencije predstavljale su se visokoškolske ustanove: Fakultet savremenih umetnosti, Information Technology School, ITAcademy, Univerzitet Cattolica del Sacro Cuore, Univerzitet Tilburg, Univerzitet Ca’ Foscari, Univerzitet Modul, Swiss Education Group i BHMS – Business Hotel Management School, Lucern, Švajcarska. Prisutni, kao i svi zainteresovani srednjoškolci, učestovali su u motivacionom izazovu, a najboljima su nakon žiriranja podeljene nagrade u vidu profesionalne orijentacije sa mentorima, kao i jednodnevni trening i mentorska podrška iz veštine govorništva i javnog nastupa (PITCH kurs).

Svi učesnici konferencije su bili veoma zainteresovani za celokupan program, aktivno su učestvovali u diskusiji i delili svoja zapažanja i dosadašnja iskustva u školovanju, ali i izrazili planove i želje za naredni korak u svom obrazovanju.

Upis za 2017/18. godinu je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »