Bolje obrazovanje za bolji svet!

A better education for a better world!

Arhiva održanih tribina, radionica i predavanja za roditelje

Centri Instituta za moderno obrazovanje u proteklom periodu su organizovali niz interesantnih tribina, radionica i predavanja koje su namenjene roditeljima i učenicima. U nastavku vam predstavljamo kratak osvrt na korisne događaje koje su nedavno održani.

„Moć celovite biljne ishrane”

Centar za stručno usavršavanje Instituta za moderno obrazovanje organizovao je u sredu, 16. januara 2019, četvrtu po redu tribinu iz ciklusa pod nazivom „Usred srede sa problemom”, na temu „Moć celovite biljne ishrane.” Predavači na tribini bili su Jovana Mašić, doktor medicine i Matija Bilješković, roditelj učenice iz International School Savremene, koji poseduje sertifikat o biljnoj ishrani Univerziteta Kornel, T. Kolin Kembel CSI (Itaka, Njujork, SAD).

Cilj ove tribine je bio da se prisutni upoznaju sa osobenostima i efektima celovite biljne ishrane i njenim uklapanjem u tokove savremenog društva. Pored toga, na predavanju su istaknuti najčešći steoreotipi o biljnoj ishrani u društvu, ali se pričalo i o razlozima zbog kojih se ova vrsta ishrane zanemaruje i neopravdano etiketira od strane medicine i prehrambene industrije.

Prisutni su imali prilike da se upoznaju sa najvažnijim principima u celovitoj biljnoj ishrani i dobiju predloge za zdrave biljne obroke, koji obezbeđuju stabilnost i funkcionalnost organizma na visokom nivou i zadovoljavaju potrebe organizma za gvožđem, proteinima, vitaminom B12, mineralima i ugljenim hidratima.

„Budimo pametni, hranimo se zdravo”

Centar za razvoj karijere Instituta za moderno obrazovanje organizovao je u sredu, 12. decembra 2018, treću po redu tribinu iz ciklusa pod nazivom „Usred srede sa problemom”, na temu „Budimo pametni, hranimo se zdravo”. Tribina je održana sa ciljem da se razvije svest o pojmu zdrave ishrane i odnosu hrane i fiziološkog funkcionisanja organizma.

Tribina je doprinela da se prisutni upoznaju sa zdravim navikama u ishrani i načinima njihove primene, ali i upoznaju sa vrstama ishrane. Takođe, posebno se obratila pažnja i na efekte suplementacije u ishrani, važnost kontrole prehrambenih proizvoda, kao i važnost praćenja njihovih kalorijskih vrednosti.

Prisutne je na početku pozdravila dr Marina Petrović, direktor Instituta za moderno obrazovanje. Uvodno, veoma stručno i zanimljivo predavanje u vezi sa ovom temom održala je Aleksandra Ikonov, master profesor biologije i stručni saradnik Instituta za moderno obrazovanje, koja je ujedno bila i moderator tribine. Aleksandra Ikonov je istakla osnovne principe zdrave ishrane i važnost praćenja kvaliteta prehrambenih proizvoda koji se konzumiraju. Profesori fizičkog vaspitanja Nenad Vukadinović i Vladimir Miljković, u saradnji sa profesorom biologije Aleksandrom Perićem, realizovali su i predstavili rezultate „step testa”, koji je pratio uticaj ishrane na funkcionalne sposobnosti učenika Srednje škole za informacione tehnologije.

Učenici International School Savremene Mina Jakovljević, Tara Ćulibrk, Nikola Milutinović i Aleksandar Zaplatić, zajedno sa profesorkom biologije Nadeždom Golubović, apelovali su na mitove koji postoje kada je reč o vitaminskoj suplementaciji. Nastavnik vannastavnih aktivnosti u Savremenoj gimnaziji i fizičkog vaspitanja u International School Savremenoj Uroš Krstović razbio je predrasude o proteinskoj i aminokiselinskoj suplementaciji, dok su učenici Dunja Mićunović, Sara Čučaković, Sofija Škaro, Arsa Petkovski i Teodora Ćirković istakli rezultate istraživanja o navikama u ishrani učenika Savremene gimnazije. Učenica Dunja Mićunović je predstavila i specifičnosti vegetarijanske ishrane, a teolog Antonio Aras je sa prisutnima razgovarao o odnosu čoveka prema hrani u postu.

Prisutni nastavnici, roditelji i učenici su pokazali ogromno interesovanje za temu, aktivno su učestvovali u iznošenju stavova i pohvalili sve predavače za stručna i veoma kvalitetna predavanja.

„Obrazovanje za 4.0 revoluciju”

U ponedeljak, 10. decembra 2018, odražana je konferencija pod nazivom „Obrazovanje za 4.0 revoluciju”, namenjena srednjoškolcima, njihovim roditeljima, ali i svim profesorima srednjih škola. Organizatori konferencije su bili Organizacija za razvoj karijere i omladinsko preduzetništvo „Connecting”, Centar za razvoj karijere Instituta za moderno obrazovanje i Agencija za studije i stipendije u inostranstvu „Via Academica”.

Cilj konferencije je bio da se predstave zanimanja budućnosti, da se prisutni informišu o promenama koje se dešavaju na tržištu rada i da se na osnovu toga pripreme za odluku o svom profesionalnom pozivu. Na konferenciji je sa različitih apsekata iznet stav o tome kako će izgledati karijerno savetovanje 2030. godine, koja će biti popularna 4.0 zanimanja i na koji način će životni stil današnjice uticati na razvoj novih zanimanja. O zanimanjima budućnosti detaljnije su govorili Aleksandar Linc, Data Analyst i Data Scientist, Sanja Ristić, marketing mentor, Antonio Ankajcan, Creative Technologist, Filip Milinković, specijalista za inovacije i razvoj softvera, Nikola Veljković, videograf i Nataša Pantić, koordinator projekta i mentor.

U panel-diskusiji na temu „Kako će izgledati karijerno savetovanje i vođenje 2030. godine?” pričali su: Sonja Dakić, preduzetnik, Bojana Jevtović, projektni menadžer, Marko Batur, defektolog i MSc Aleksandra Ikonov, stručni saradnik na poslovima organizacije programa stručnog usavršavanja nastavnika i koordinator obrazovnih programa. Moderatori konferencije bili su Deniz Hoti, direktor „Connectinga”, Jovana Tintor, menadžer marketinga i partnerstva – „Via Academica” i dr Marina Petrović, direktor Instituta za moderno obrazovanje.

Tokom konferencije predstavljale su se visokoškolske ustanove: Fakultet savremenih umetnosti, Information Technology School, ITAcademy, Univerzitet Cattolica del Sacro Cuore, Univerzitet Tilburg, Univerzitet Ca’ Foscari, Univerzitet Modul, Swiss Education Group i BHMS – Business Hotel Management School, Lucern, Švajcarska. Prisutni, kao i svi zainteresovani srednjoškolci, učestovali su u motivacionom izazovu, a najboljima su nakon žiriranja podeljene nagrade u vidu profesionalne orijentacije sa mentorima, kao i jednodnevni trening i mentorska podrška iz veštine govorništva i javnog nastupa (PITCH kurs).

Svi učesnici konferencije su bili veoma zainteresovani za celokupan program, aktivno su učestvovali u diskusiji i delili svoja zapažanja i dosadašnja iskustva u školovanju, ali i izrazili planove i želje za naredni korak u svom obrazovanju.

Upis za 2017/18. godinu je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »