Bolje obrazovanje za bolji svet!

A better education for a better world!

27 Mar

  • By Aleksandra Ikonov
  • In Vesti
  • Comments Off

„Sve je do ljudi” – prikaz rezultata projekta međuškolske saradnje

U četvrtak, 21. marta 2019, Centar za razvoj karijere Instituta za moderno obrazovanje organizovao je tribinu namenjenu zaposlenima u obrazovanju, ali i roditeljima, pod nazivom „Sve je do ljudi” – prikaz rezultata projekta međuškolske saradnje. Predavači su bili Jasna Ristić, profesor elektrogrupe predmeta u ETŠ „Nikola Tesla”, Aleksandra Prokopijević, profesor srpskog jezika i književnosti i zamenik direktora na ITHS-u i Andrijana Vasić, profesor elektrogrupe predmeta, ITHS.

Cilj ove tribine bio je predstavljanje modela projektne nastave na temu „Obnovljivi izvori energije”, koji je nastao u saradnji između Elektrotehničke škole „Nikola Tesla” i Srednje škole za informacione tehnologije u Beogradu. Prisutni su imali priliku da se upoznaju sa benefitima projektnih aktivnosti koji deluju pozitivno na razumevanje i pamćenje, ali i razvoj praktičnih veština i sposobnosti kod učenika. Tim povodom, učenici A. Šavikin, F. Živojinović, B. Jovanović, M. Vračarić, A. Stambolija i U. Popović iz Elektrotehničke škole „Nikola Tesla” su prezentovali svoj projekat „Sun Flower”, a učenici L. Karadžuleski, A. Tasevski, S. Skoko, N. Mosurović, A. Nikolov i P. Nedeljković iz Srednje škole za informacione tehnologije su demonstrirali svoj projekat ZUKI.

Na tribini su predstavljena i iskustava iz Slovenije i način funkcionisanja njihovog obrazovno-vaspitnog sistema, čiji je fokus na međuškolskoj i internacionalnoj saradnji. Moderator tribine, Aleksandra Prokopijević, istakla je važnost aktivnog uključivanja nastavnika kako u pokretanje i realizaciju projekata, tako i u menjanje sistema rada škola kroz projektnu nastavu sa idejom da pomognemo učenicima da razvijaju ne samo znanja i veštine nego i da postanu dobri ljudi.

Intervju sa tribine možete pogledati OVDE.