Naziv: Uspešna izgradnja autoriteta

Obrazovni oblik: jednodnevni seminar

Kompetencije: К3, K4

Prioritet: 1

Trajanje: 1 dan

Cena: 2.000 din.

Ciljna grupa: učitelj, nastavnik, direktor, pomoćnik direktora, stručni saradnik

Opis:

Izazovi u načinima uspostavljanja moći i autoriteta su od velikog značaja u izvođenju nastave. Veoma često oni predstavljaju veoma visok stepen stresa za nastavnike, ali i za učenike. Zbog toga tehnike koje na najbrži mogući način uspostavljaju pravilnu postavku autoriteta nastavnika značajno olakšavaju nastavni rad. Takođe, prepoznavanje na koji način se moć i autoritet reflektuju od strane učenika, olakšava načine praćenja i upravljanja grupom i uspostavljanja pozitivne radne atmosfere.

Moć je sposobnost pojedinaca ili grupa da nametnu svoju volju drugima bez obzira na otpor. Moć kao sposobnost da se na druge utiče ima dosta sličnosti s autoritetom, jer i autoritet pretpostavlja određenu moć. Međutim, moć i autoritet nisu identični pojmovi. Neko može imati moć, a da pritom nema autoritet, i obrnuto. Na ovom seminaru se obrađuju pojmovi moći i autoriteta, kao i njihova povezanost sa životom i radom u školi.

Ciljevi i ishodi:

Osnovni cilj kursa je da upozna polaznike sa pojmom i strukturom moći, oblicima i tipovima moći, kao i sa pojmom autoriteta. Polaznici će uočiti razliku između ova dva pojma i biti spremni da sagledaju svoje uloge i promene stil vođstva u skladu sa situacijom. Polaznici će usvojiti adekvatne i primenjive tehnike za postizanje autoriteta u nastavi.

[toggle title=“Teme:“]

– Šta je moć, a šta autoritet?
– Tipologija autoriteta i manifestacija moći;
– Moć i ispoljavanje moći;
– Vrste moći, izvori moći i stilovi vođstva;
– Tehnike za uspostavljanje kvalitetnog autoritativnog stava;
– Moć znanja i moć sile;
– Tipovi autoriteta i izvora moći kod sagovornika ili učenika;
– Kako steći autoritet i kojim aktivnostima povećati autoritet.

[/toggle]

Autor i realizator: Milica Jovanović

 

Prijavite se »