Bolje obrazovanje za bolji svet!

A better education for a better world!

Stručni skup „Budućnost počinje u učionici”

Saznajte kako moderne tehnologije menjaju obrazovanje

Centar za stručno usavršavanje Instituta za moderno obrazovanje organizuje stručni skup „Budućnost počinje u učionici”, koji će se održati u sredu, 23. januara 2019, od 15:00 do 18:00h, Masarikova 5 (ulaz iz Kralja Milana, Beograđanka, III sprat).

Stručni skup je namenjen predavačima u osnovnim i srednjim školama, nastavnicima informatike, direktorima, stručnim saradnicima i zaposlenima u obrazovanju koji u svom radu koriste najsavremenije informaciono-komunikacione tehnologije.

Savremena tehnologija u obrazovanju

Prijavite se za stručni skup i upoznajte se sa najmodernijim tehnologijama i praktičnim veštinama koje se primenjuju u obrazovanju. Osim korisnih znanja, učešće na ovom skupu doneće vam i sertifikat Centra za stručno usavršavanje, kao i 3 boda neformalnog stručnog usavršavanja.

Broj slobodnih mesta je ograničen na 50 učesnika, a svoje prisustvo, po ceni od 1.500 dinara, možete osigurati popunjavanjem ove prijave.

*Članstvo u Institutu omogućava vam popust od 20% za učešće na pomenutom stručnom skupu, kome možete prisustvovati po ceni od 1.200 dinara.

Upoznajte najmodernije tehnologije u obrazovanju

Cilj ovog stručnog skupa je da svim okupljenima, kroz prezentaciju koncepta pametne učionice (Intelligent Classroom), omogući usvajanje praktičnih veština koje će moći da primene u nastavi.

Tokom stručnog skupa ćete imati priliku da upoznate Intelligent Classroom kao autorsko delo Savremene gimnazije, odnosno kompanije LINK group, koje je evidentirano u Zavodu za intelektualnu svojinu. Uz to, na 5 punktova biće održana predavanja i prezentacije hardversko-softverskih rešenja koja se koriste u obrazovanju učenika u savremeno opremljenim učionicama. Svi učesnici stručnog skupa biće upoznati sa planovima za dalji razvoj Centra za stručno usavršavanje i mogućnostima za zajedničku saradnju.

Tom prilikom biće vam predstavljena tehnologija u učionici koju čine sledeći uređaji:

VR naočare

VR uređaji u obrazovanju se koriste kako bi omogućili učenicima da vizuelizuju gradivo. Ovaj uređaj pruža doživljaj virtuelne realnosti, pa učenici u jednom potezu mogu da stvore kompletnu sliku o onome što su prethodno saznali na časovima.

Interaktivna tabla i TV ekran

Ovi uređaji u Intelligent Classroomu olakšavaju učenicima da međusobno sarađuju, kao i sa predavačima. Pomenuti uređaji reaguju na dodir i istovremeno ih može koristiti više osoba, a njihova najveća prednost jeste učenje kroz igru koje motiviše učenike.

iPad tableti i Chromebook u nastavi

Edukativne aplikacije u kombinaciji sa iPad tabletima i Chromebook laptopovima doprinose mnogo boljim rezultatima učenika.

Zahvaljujući ovim uređajima, deca ne moraju da koriste sveske ili druge pribore koji su im oduzimali dragoceno vreme i pažnju tokom nastave. Danas je sve na jedan klik od njih, zbog čega imaju veću želju za daljim usavršavanjem i istraživanjem.

iPad tablet u kombinaciji sa Awbie programerskim blokovima koriste mnoge priznate škole širom sveta koje edukuju IT stručnjake po najvišim standardima. Ovaj edukativni uređaj omogućava deci da se kroz interesantne aktivnosti upoznaju sa najkorisnijim veštinama 21. veka.

Roboti 

Roboti koje upoznate na ovom stručnom skupu samo su neki od onih koje učenici Savremene gimnazije svakodnevno koriste u svom radu.

Praktičan rad sa edukativnim robotima predstavlja jedan od najefikasnijih načina da deca usavrše svoja znanja iz STEM oblasti (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

mBot je robot koji sadrži 38 delova i koristi se za sklapanje, tokom kojeg deca unapređuju programerske veštine i stiču kreativnost.

Alpha 1S Humanoid Robot je veoma agilan i pokretljiv robot, koji ima mogućnost kretanja do 180 stepeni. Idealan je za demonstraciju borilačkih veština i drugih interesantnih igara, kao i za učenje novih programerskih veština.

Awbie programerske blokove koriste mnoge priznate škole širom sveta koje edukuju IT stručnjake po najvišim standardima. Ovaj edukativni uređaj omogućava deci da se kroz interesantne aktivnosti upoznaju sa najkorisnijim veštinama 21. veka.

Plan i program stručnog skupa (15:00–18:00h)

Plenarni deo (od 15:00 do 16:00h)

  • Institut za moderno obrazovanje, LINK group (aktivnosti, planovi i mogućnosti za saradnju) – dr Marina Petrović, direktor Instituta i moderator stručnog skupa
  • Koncept učionice budućnosti (Intelligent Classroom) – MA Saša Ivakić, profesor računarstva i informatike, Savremena gimnazija, i koordinator Centra za obrazovnu tehnologiju, IMO
  • IT aplikacije za rad sa učionicom budućnosti IC – MA Saša Ivakić, profesor računarstva i informatike, Savremena gimnazija, i koordinator Centra za obrazovnu tehnologiju, IMO

Radionice po centrima interesovanja (od 16:00 do 16:45h)

  • IT aplikacija za izradu interaktivnih video-materijala – EDpuzzle – MA Saša Ivakić, profesor računarstva i informatike, Savremena gimnazija, i koordinator Centra za obrazovnu tehnologiju, IMO
  • Programiranje u Scratchu i uređaj OSMO za razvoj algoritamskog načina razmišljanja – MA Nikola Bošković, profesor grupe informatičkih predmeta, Srednja škola za informacione tehnologije ITHS (Intelligent Classroom)
  • Upravljanje robotima (Alpha 1S Humanoid Robot, Sphero SPRK+ i Sphero mini) – MA Branka Spajić, profesor računarstva i informatike, Savremena gimnazija, i MA Nikolina Medić, koordinator za e-učenje
  • Interaktivni TV i onlajn-kviz – Kahoot – MSc Aleksandra Ikonov, stručni saradnik Instituta za moderno obrazovanje

Prezentacija i panel-diskusija (od 17:00 do 18:00h)

  • Prezentacija: VR naočare – mogućnosti primene u nastavi – MA Saša Ivakić, profesor računarstva i informatike, Savremena gimnazija, i koordinator Centra za obrazovnu tehnologiju, IMO
  • Diskusija na temu: Hologrami u nastavi – dr Marina Petrović, direktor Instituta i MA Saša Ivakić, profesor računarstva i informatike, Savremena gimnazija, i koordinator Centra za obrazovnu tehnologiju, IMO

Evaluacija i dodela potvrda o učešću na stručnom skupu

Učesnici stručnog skupa:

Dr Marina Petrović

Marina Petrović je doktor metodike nastave informatike, master za e-learning – diplomirani profesor tehnike i informatike. Učesnik je brojnih konferencija i ima preko 40 objavljenih naučnih i stručnih radova. Stručnim usavršavanjem zaposlenih u obrazovanju bavi se od 2001. godine i iza sebe ima veliki broj akreditovanih, organizovanih i održanih seminara i konferencija.

MA Svetlana Belić Malinić

Diplomirala je Engleski jezik i književnost na Univerzitetu u Beogradu, nakon čega je postdiplomske studije iz oblasti obrazovanja završila na Univerzitetu u Londonu, a svoje znanje i iskustvo pretočila je u doktorat iz oblasti međunarodnog obrazovanja na Univerzitetu u Lesteru. Svetlana je akreditovana da vodi Kembridž program za profesionalni razvoj nastavnika i član je Kembridž tima za unapređenje međunarodnih ispita. Kao direktorka Savremene gimnazije, smatra da je svaki nastavnik na prvom mestu celoživotni učenik. Dobitnik je nagrade „International House” za pedagoška istraživanja, a 2014. godine je bila finalista takmičenja za svetsku nagradu „Najbolji nastavnik 21. veka”, za doprinos u unapređenju nastave, koju svake godine dodeljuje Pearson, jedna od najpoznatijih obrazovnih institucija u svetu. Zbog izuzetnih profesionalnih uspeha imenovana je za ambasadora obrazovanja Univerziteta u Londonu.

MA Saša Ivakić

Saša Ivakić je profesor informatike i računarstva u Savremenoj gimnaziji. Završio je osnovne i master studije na Pedagoškom fakultetu, gde je proučavao savremene tehnologije u nastavi i učenju, a posebnu pažnju posvetio je proučavanju aplikativnog softvera u programiranoj nastavi.

Doktorand je metodike razredne nastave informatike na Pedagoškom fakultetu, a bavi se i proučavanjem efikasnosti i efektivnosti raznih alata i tehnologija za učenje programiranja kod đaka u razrednoj nastavi. Saša je i član Instituta za moderno obrazovanje, gde radi na poziciji koordinatora Centra za obrazovnu tehologiju.

MA Nikolina Medić


Nikolina Medić je završila master studije na Pedagoškom fakultetu. Tokom studija učestvovala je u izradi obrazovnih softverskih rešenja koja su orijentisana ka edukaciji iz oblasti veb-programiranja i engleskog jezika.

MA Branka Spajić

Profesorka informatike i računarstva Branka Spajić završila je Fakultet tehničkih nauka, smer Tehnika i informatika. Do sada je radila u osnovnoj školi kao nastavnik informatike i računarstva i u srednjoj školi kao profesor poslovne informatike. Pored položenog ispita za rad nastavnika u školi, pohađala je brojne seminare stručnog usavršavanja u vezi sa školstvom i radom sa učenicima.

Kao profesorka informatike i računarstva u Savremenoj, zalaže se za rad u kreativnom okruženju u kome će zajedno sa učenicima moći da se usavršava i napreduje.

MA Nikola Bošković

Master akademske studije Nikola je završio na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, a osnovne akademske studije na Katedri za fizičku elektroniku. Prva iskustva kao nastavnik Nikola je stekao u Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla” u Beogradu, a nakon toga u Srednjoj školi za informacione tehnologije ITHS u Beogradu, gde i danas radi kao nastavnik grupe informatičkih predmeta. Na ITS-u radi kao stručni saradnik na predmetima Programski alati i Osnove programiranja.

MSc Aleksandra Ikonov

Diplomirani biolog i master profesor biologije. Doktorand je na Biološkom fakultetu u Beogradu, gde priprema doktorsku disertaciju. Autor je brojnih naučnih i stručnih radova u domenu pedagoških i bioloških nauka. Svoj inovativni pristup nastavi predstavlja kroz više međunarodnih i domaćih konkursa na kojima postiže zavidne rezultate. Trenutno radi na poziciji koordinatora obrazovnih programa Instituta za moderno obrazovanje, gde radi kao saradnik na poslovima organizacije programa stručnog usavršavanja nastavnika.

Prijavite se što pre i obezbedite svoje mesto

Broj slobodnih mesta na ovom stručnom skupu je ograničen na 50 posetilaca. Zato ne gubite vreme, budite među najbržima i obezbedite svoje prisustvo na ovom profesionalnom usavršavanju, koje će vam doneti korisna znanja bez kojih će budućnost obrazovanja biti nezamisliva.

Prijavite se »

Ukoliko imate dodatnih pitanja, možete nam se obratiti putem mejla office@institut.edu.rs ili pozivom na broj +381 11 4011 260.

Upis za 2017/18. godinu je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »