Održan stručni skup o uticaju robotike na obrazovanje

U organizaciji Centra za stručno usavršavanje u okviru Instituta za moderno obrazovanje za sve zainteresovane nastavnike održan je stručni skup „Uticaj robotike na obrazovanje: iskustvo i perspektive”.

Učesnici su na ovom skupu imali priliku da čuju o dragocenim iskustvima i različitim perspektivama kada je reč o integraciji robotike u obrazovni sistem. Predavanje su održali istaknuti nastavnici iz oblasti robotike Maja Ivović i Milić Vukojičić. Ovaj značajan događaj je održan u okviru priprema za novu školsku godinu, a njegov cilj bio je da osvetli potencijal koji robotika nosi kada je reč o obogaćivanju učenja i podsticanju inovacija u obrazovanju.

Maja Ivović, nastavnica tehnike i tehnologije i robotike, podelila je svoje bogato iskustvo u radu sa robotima u učionici. Ona je naglasila kako robotika može pružiti učenicima interaktivno okruženje u kojem mogu primeniti teorijsko znanje na praktične scenarije. Kroz projekte poput izrade jednostavnih robota učenici ne samo da razvijaju veštine programiranja već i kreativno razmišljanje, timski rad i rešavanje problema. Maja Ivović je takođe istakla značaj inkluzivnog pristupa, gde robotika može pomoći učenicima sa posebnim potrebama da se angažuju na nov i inspirativan način.

Milić Vukojičić, profesor informatike, podelio je svoje mišljenje o tome kako se robotika može integrisati u različite predmete kako bi se unapredila nastava. On je govorio o projektima koji se bave realnim svakodnevnim problemima i podstiču učenike da razmišljaju o inovativnim rešenjima. Takođe je istakao da robotika ne samo da motiviše učenike da se zainteresuju za STEM oblasti (nauka, tehnologija, inženjering i matematika) već im i pomaže da razviju veštine koje su dragocene u svim aspektima života.

Učesnici predavanja su imali priliku da čuju i o konkretnim primerima primene robotike u obrazovnom okruženju, kao i o dostupnim resursima i alatima za učitelje koji žele da integrišu ovu oblast u svoju nastavu.

Ovo predavanje je pružilo dragocene uvide i inspiraciju nastavnicima koji su se pripremali za novu školsku godinu. Integracija robotike u obrazovni sistem donosi nove načine učenja i podstiče razvoj veština potrebnih za budućnost. Maja Ivović i Milić Vukojičić su kroz svoje stručno znanje i iskustvo dodatno osnažili prisutne da se hrabro upuste u ovu oblast i unaprede obrazovanje svojih učenika.