Po prvi put u Srbiji

Prilika da postanete deo najvećeg obrazovnog samita

Kako se obrazovni sistem našao pred ogromnim razvojnim izazovom, pozitivne, praktične, kreativne i primenljive ideje nastavnika smatraju se nezamenljivim resursom u domenu stručnog usavršavanja svih zaposlenih u prosveti.

IMO samit dobrih ideja 2020 nastao je kao rezultat višemesečne analize obrazovnih savetnika i stručnjaka koji su, prateći nastavnička iskustva iz prakse, kreirali program aktivnosti koji će svakom nastavniku pomoći da prevaziđe izazove hibridne ili onlajn nastave, i to posredstvom obrazovne tehnologije u Revoluciji 4.0.

Cilj IMO samita je da na jednom mestu objedini kreativna, praktična i primenljiva iskustva svih prosvetnih radnika i edukatora koji aktivno koriste obrazovnu tehnologiju, ali i da pruži nove ideje koje će povećati motivaciju, interaktivnost i interesovanje učenika tokom onlajn ili mešovite (hibridne) nastave.

Fenomenalna mogućnost da se priključite #IMOsamit2020 događaju omogućena je svim zaposlenima u obrazovanju koji žele da dobiju korisna i odmah primenljiva znanja i digitalne veštine, ali i svima koji su edu-entuzijasti i žele da saznaju više o kreativnim pedagoškim pristupima.

Prijavite se

Šta dobijate kao učesnik?

#IMOsamit2020

 • Trodnevno usavršavanje po zahtevima onlajn ili hibridnog modela nastave
 • Zvaničan sertifikat najmodernijeg Centra za stručno usavršavanje Instituta za moderno obrazovanje
 • 75 bodova za interno stručno usavršavanje
 • 4 najbolja primera onlajn-prakse za učitelje, nastavnike opštih i stručnih predmeta u osnovnoj i srednjoj školi
 • 36 radionica sa digitalnim alatima za izradu prezentacija, video-materijala, snimanje ekrana, izradu kvizova, stripa i drugih oblika multimedijalnih nastavnih resursa
 • Ekskluzivno predavanje o digitalnim novitetima koji stižu iz Googlea za narednu školsku godinu

Jedinstveni edukativni format koji spaja najbolju prosvetnu praksu, kreativnost i praktičan rad u 3 dana aktivne edukacije.

Izvrsna prilika da kolege razmene ideje Samit dobrih ideja u organizaciji IMO zapravo je izvrsna prilika da kolege razmene ideje, čuju i nauče mnoštvo novih pojedinosti u vezi sa pristupom organizaciji i realizaciji nastave. Novo vreme stvara nove zahteve, a novi uslovi u novom vremenu traže najbolje i najkreativnije od nas kako bi nastava ostala na visokom nivou – istraživačka, kreativna, stvaralačka. Moja očekivanja od ovog samita su, čini mi se sasvim opravdano, velika, a pokušaću da dam sve od sebe da i moje kolege mogu od mene da saznaju ponešto korisno.

author

Mladen Stanić

Ponuda različitih izlaganja je fantastična IMO samit je sjajna zamisao. Mislim da će nam svima koristiti da na ovaj način razmenjujemo iskustva i tehnike koje su se pokazale zanimljivim i efikasnim u nastavi tokom prethodnih meseci. Mislim da je ponuda različitih izlaganja fantastična i siguran sam da će svako moći nađe nešto što će mu koristiti u daljem radu. Drago mi je da mogu da budem deo nečeg ovakvog i radujem se prilici da podelim svoja iskustva sa kolegama.

author

Dr Andrej Bunjac

Ideje obojene digitalnim bojama Zamišljen kao prostor za razmenu ideja i dobre nastavne prakse, IMO samit pomaže nastavnicima da prepoznaju svoje potencijale i primene nove pedagoške pristupe u hibridnoj ili onlajn nastavi. Obojene digitalnim bojama, ideje koje IMOvatori dele sa svojim kolegama podstiču kreativnost i smislenu upotrebu tehnologije u nastavi i učenju na jednostavan i zanimljiv način.

author

Dr Svetlana Belić Malinić

Primeri uspešne prakse motivišu kolege da budu inovativni i hrabri Samit Instituta za moderno obrazovanje je odlično mesto na kome nastavnici mogu da razmene svoja iskustva i upoznaju se sa modernim tehnologijama. To je idealna prilika da primeri uspešne prakse motivišu kolege da budu inovativni i hrabri, te da izađu iz svoje zone komfora i oprobaju se u drugačijim vidovima nastavne prakse.

author

Stefan Radojičić

Izazovi pomažu da nastavnici napreduju Predstavljanjem mogućnosti savremenih alata i aplikacija u nastavi otvara se novi prostor za osmišljavanje aktivnosti i projekata koje ti alati omogućavaju i unapređuju. Veoma je važno u današnje vreme da nastavnici ne stavljaju izazove samo pred svoje učenike već i pred sebe same i tako pokažu da i oni napreduju i razvijaju se.

author

Milica Aleksić

Agenda #IMOsamit2020

Samit je organizovan kao niz paralelnih sesija radionica koje možete birati prema svom interesovanju, potrebnim idejama za rad i digitalnim afinitetima. Tokom trajanja bilo kog dana samita imate priliku da odaberete radionice koje želite da pratite i kada želite da ih pratite u periodu od 10:00 do 22:00, a mi vam na poklon dajemo neverovatnu mogućnost da sve odabrano sačuvate na svom nalogu u trajanju od čak 12 meseci.

Ako želite da saznate kako sprovesti časove programiranja u onlajn ili hibridnom okruženju, naš predavač Biljana, nastavnik informatike predstaviće vam kako korišćenjem alata Flowgorithm utiče na mlade programere i uči ih osnovama programiranja i grafičkim dijagramima, razvijajući im pritom i programsku logiku.

Ne dozvolite da vam rad u onlajn-okruženju bude monoton, saznajte kako primenom alata Biteable možete pripremiti časove koji podstiču učeničko interesovanje, motivaciju, aktivno uključenje u nastavne aktivnosti, ali i njihovu maštu. Marina, naš predavač, nastavnik matematike i SonS ambasador, na ovoj radionici će vam pokazati kako je pomoću ovog alata animirala učenike tokom nastave na daljinu.

Naučite kako napraviti zadivljujuće prezentacije, kvizove, infografike ili elektronski portfolio na jednostavan, lak i brz način. Alat je primenljiv za sve uzraste i nastavne predmete. Možete koristiti već postojeće predloge za izradu i pripremiti interkativni nastavni materijal u nekoliko minuta. Na ovoj radionici učiteljica Gordana će vam pokazati kako je ona primenila ovaj alat u onlajn-nastavi.

U onlajn ili hibridnom radnom okruženju potrebno je primeniti kreativan pristup koji bi uneo zajedničko angažovanje i druženje učenika. Uspešan primer iz prakse donosi učiteljica Ljiljana, koja će vam pokazati kako putem alata Storyjumper možete povezati čitavo odeljenje u projekat izrade knjige, priručnika. Na vama je da osmislite temu i pustite učenike sami da se dogovaraju, rade, ispravljaju i da pomažu tokom rada na daljinu primenom ovog alata. Saznajte na radionici kako to izgleda u praksi.

Priprema interaktivnih nastavnih materijala oduzimala je dosta vremena nastavnicima tokom onlajn-nastave. Učiteljica i SonS ambasador Irena će vam na radionici pokazati kako da koristite alat Live Worksheets i poslužite se već pripremljenim nastavnim resursima, kao i na koji način sami da pripremite zanimljive testove, provere znanja i radioničarske materijale. Alat ima veliku primenu za interdisciplinarno povezivanje učitelja i nastavnika engleskog jezika.

Kako bi nastavu u onlajn ili hibridnom okruženju maksimalno približio učioničkoj, svakom nastavniku su neophodne veštine rada sa alatom koji u isto vreme može da pravi slike, kratke video-zapise, portfolio, pozivnice, diplome, ilustracije, sheme, mape uma ili bilo koji drugi dvodimenzionalni ili trodimenzionalni nastavni resurs. Odsad Canva nudi i opciju da pozovete čitavo odeljenje da zajednički radi na istom projektu. Nešto više o idejama za primenu ovog alata u nastavi saznajte na radionici SonS ambasadora i učiteljice Jelene.

Na radionici koju vam je pripremila Aleksandra, master profesor biologije, imaćete priliku da se upoznate sa alatom koji vam dozvoljava da vidite u realnom vremenu kako vaši učenici rešavaju test, pišu odgovore, crtaju šeme. Saznajte i kako možete ovaj alat primeniti tokom onlajn-nastave kroz još 15 kreativnih načina.

Mladen, kreativni nastavnik srpskog jezika i književnosti, sproveo je vrlo interesantan projekat tokom onlajn-nastave s ciljem da maksimalno prilagodi način na koji učenici učestvuju na časovima srpskog jezika i književnosti. Kako predaje književnost u Srednjoj školi za informacione tehnologije, imao je veliki izazov da odgovori na zahteve gradiva i oblikuje nastavu koja bi zainteresovala buduće mlade IT stručnjake, koji često prilaze sa predrasudama humanističkim naukama. Saznajte na radionici kako je Mladen aktivirao svoje učenike i povezao srpski jezik i njihova IT interesovanja, koja su nakon ovog projekta postala još ozbiljnija i intenzivnija.

Primena alata HTML5 omogućava nastavnicima fizike da u realnoj ili onlajn učionici demonstriraju fizičke pojave koje bi ostvarile dinamičnu komunikaciju među svim učesnicima u nastavi. Osim što se na ovaj način verifikuju teorijske postavke i apstraktna znanja, master fizičar Milica pokazaće vam kako je tokom nastave na daljinu primenila alat HTML5 i proverila učenička zapažanja kroz interesantna problemska pitanja. Proverite šta je učenicima bilo najzanimljivije prilikom primene ovog alata.

Učešćem na ovoj radionici saznaćete kako funkcioniše alat Adobe Spark, pomoću kog sigurno nećete imati problema sa kvalitetom slike, grafike ili video-materijala. Reč je o alatu koji vam pruža šansu da kreirate nastavni materijal visokih kvalitativnih performansi i to na veoma jednostavan način. Naš predavač, kreativna učiteljica Maja, pokazaće vam kako da pripremite „profi” video-prezentaciju koja zaslužuje da bude deo školskog sajta, bloga ili bogate baze nastavnih dobrih primena upotrebe IKT-a u nastavi.

Master profesor fizike Branislava je tokom onlajn-nastave želela da kod svojih učenika zadrži način rad iz učionice i zato je osmislila sjajne aktivnosti koje imaju primenu i u hibridnom modelu, a podrazumevaju da učenici u onlajn-okruženju provere svoje znanje putem različitih zadataka kao što su: „spoj”, „nasumičan točak”, kviz, „klikni karticu”, „vrsta grupe”, „vešala”, „pronađi podudarnost”, anagram, „otvori kutiju”, „pronađi reč”, ukrštenica, bušenje balona, „popravi raspored”, „tačno ili netačno”, dijagram sa oznakama, reči koje nedostaju, gameshow kviz i nasumične karte. Primenom ovog alata ne samo što imate mogućnost da tačno utvrdite koji učenik je kako odgovorio na pitanja već ga možete upotrebiti i kao alat za ponavljanje gradiva jer, nakon što učenik da svoj odgovor, omogućeno mu je i da pogleda tačan, kao i da pogleda šta je odgovorio. Branislava će vam na radionici pokazati na praktičnom primeru kako prati rad učenika putem ovog alata.

Nastavnik matematike Desa uspela je primenom Google učionice da uspostavi kooperativnu nastavu, vršnjačko učenje i afirmativne interaktivne odnose sa ciljem da motiviše učenike na međusobnu saradnju, zajednički rad i napredak. Kako je izgledala matematika kod njenih srednjoškolaca, puna istraživačkog rada, ozbiljnih matematičkih proračuna i logistike, saznajte na ovoj radionici.

Pratite #IMOsamit2020 putem Android i iOS aplikacija

Prva aplikacija za usavršavanje nastavnika na našim prostorima

Učesnicima #IMOsamit2020 pružamo fenomenalnu mogućnost da radionice prate preko svog naloga na IMO platformi za učenje na daljinu na mnogo jednostavniji i lakši način – koristeći besplatne IMO Android i iOS aplikacije.

Pridružite se interesantnim radionicama i predavanjima na samitu, stecite vredne sertifikate i kvalitetno se usavršavajte sa bilo kog mesta na svetu, samo jednim klikom.

Pristup aplikacijama omogućen je preko Android ili iOS telefona i tablet uređaja.

ticket ticket

Standard

rsd1.750

1 dan po izboru

puna cena: 3.500

 • 2 najbolja onlajn-projekta
 • 12 IT radionica
 • nastavni materijal dostupan u Arhivi platforme Instituta za moderno obrazovanje
 • 12 meseci
Prijavite se
ticket ticket

Premium

rsd2.900

sva 3 dana

puna cena: 6.000

 • 4 najbolja onlajn-projekta
 • 36 IT radionica
 • nastavni materijal dostupan u Arhivi platforme Instituta za moderno obrazovanje
 • 12 meseci
Prijavite se
ticket ticket

Za IMO članove

Poklon 1 dan

sva 3 dana

1 dan besplatno uz Premium paket

 • 4 najbolja onlajn-projekta
 • 36 IT radionica
 • nastavni materijal dostupan u Arhivi platforme Instituta za moderno obrazovanje
 • 12 meseci
Prijavite se

Zašto ne smete da propustite #IMOsamit2020?

Za sve zaposlene u prosveti koji započinju novu školsku godinu potpuno ili delimično u onlajn-okruženju.

 • Usvajate praktične veštine rada sa najnovijim obrazovnim aplikacijama koje će vam pomoći tokom onlajn ili mešovite nastave.
 • Kroz rad se upoznajete sa aktuelnim trendovima u svetu IT obrazovanja.
 • Stičete veštine kojima brzo i lako onlajn-nastavu činite interaktivnom i zabavnom za učenike.
 • Osposobljavate se za dobru komunikaciju sa učenicima i njihovim roditeljima u onlajn-okruženju.
 • Imate mogućnost da naučite isprobane primere iz prakse koji podstiču interaktivnost u onlajn-okruženju.
 • Obezbeđujemo vam materijale za rad i dalje usavršavanje.
 • Obezbeđena vam je konstantna IT podrška kolega sa Instituta.
 • Dobijate nalog na IMO onlajn-platformi za učenje na daljinu sa mogućnošću pristupa materijalima za učenje 24/7.
 • Naučićete kako da oblikujete nastavu usmerenu na dugotrajnu učeničku pažnju i kreativnost tokom onlajn-nastave.
 • Steći ćete sposobnost da primenom savremenih rešenja idete u korak sa zahtevima svojih učenika u onlajn ili hibridnom sistemu podučavanja.

Prijavite se

Ne propustite najveći obrazovni događaj u regionu: saznajte fenomenalne nastavne ideje za onlajn i hibridnu nastavu od 34 obrazovna stručnjaka iz svih nastavnih oblasti. Uđite u novu školsku godinu puni kreativnih ideja, novih znanja i aktivnosti koje će vam olakšati i unaprediti rad.