Predavanje iz ciklusa „Nauči, diskutuj, primeni”

Predavanje na temu „Zakonski propisi u obrazovanju”

Predavanje na temu „Zakonski propisi u obrazovanju” održaće se u petak, 17. maja 2019od 14:30 do 16:00 časova, u prostorijama Instituta za moderno obrazovanje (Beograđanka, Masarikova 5, ulaz iz Kralja Milana, IV sprat, učionica SH 23 – mala konferencijska sala).

Ovo predavanje u organizaciji Centra za stručno usavršavanje Instituta za moderno obrazovanje namenjeno je svim zainteresovanim prosvetnim radnicima koji žele da saznaju više o relevantnoj zakonskoj regulativi u obrazovanju.

Za predavanje se možete prijaviti OVDE.

Saznajte zašto su zakonske odredbe bitne za rad i delovanje nastavnika u svakodnevnim školskim aktivnostima

Tokom ovog predavanja saznaćete više o zakonskim normama koji usmeravaju rad u vaspitno-obrazovnim ustanovama, služe za praćenje i ocenjivanja rada učenika, ali i obezbeđuju evaluaciju rada nastavnika kroz praćenje uspešnosti usvajanja gradiva učenika. Poseban fokus predavanja biće stavljeno na zakonska prava, obaveze i odgovornosti učenika prilikom ocenjivanja, ali i ponašanja u vaspitno-obrazovnoj ustanovi. Predavanja će predstaviti i zakonske smernice koje se tiču zadataka nastavnika i stručnih saradnika, njihovo licenciranje, odnos prema stručnom usavršavanju i evaluaciji rada.

Agenda predavanja:

  • Ostvarivanje obrazovanja i vaspitanja (opšti principi obrazovanja i vaspitanja, međupredmetne kompetencije, upis učenika u skolu)
  • Programi obrazovanja i vaspitanja (programi obrazovanja i vaspitanja u ustanovi)
  • Praćenje i napredovanje učenika (praćenje i ocenjivanje, vladanje učenika)
  • Prava deteta i učenika, obaveze i odgovornosti učenika (prava deteta i učenika, obaveze učenika, prigovor na ocenjivanje, odgovornost učenika, vaspitno-disciplinski postupak i vaspitne i vaspitno-disciplinske mere)
  • Organi ustanove
  • Zaposleni u ustanovi (zadaci nastavnika i stručnog saradnika, pripravnik, licenca, stručno usavršavanje)
  • Evidencija u obrazovanju i vaspitanju (vođenje evidencije)

Vaš predavač:

Dragana Radenović, master pedagog

Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu na Katedri za pedagogiju i andragogiju i stekla zvanje master pedagoga, a trenutno je na doktorskim studijama, takođe na Filozofskom fakultetu, oblast istraživanja – Postignuća učenika. Svoje dugogodišnje iskustvo stekla je kao stručni saradnik–pedagog u osnovnim školama i Srednjoj školi za informacione tehnologije. 
Duži niz godina radi u školi kao član Komisije za sprovođenje završnog ispita. Koautor je velikog broja stručnih radova. Kao izlagač je učestvovala na naučnim skupovima: „Doprinos istraživačkih nalaza unapređenju obrazovne prakse”, „Inkluzivni pristup u obrazovanju darovitih učenika sa stanovišta nastavnika” i „Savetodavni rad pedagoga sa nastavnicima na polju inkluzivnog obrazovanja”. U okviru školskih aktivnosti dobitnik je Svetosavske pohvalnice za izuzetan trud i postignut uspeh u nastavi. 

Dragana radi i kao spoljni saradnik Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja u okviru Centra za razvoj programa i udžbenika, ali je i na listi stručnih lica za pripremu stručne ocene kvaliteta rukopisa udžbenika radi davanja mišljenja o kvalitetu rukopisa priručnika, dodatnih nastavnih sredstava, didaktičkih sredstava i didaktičkih igrovnih sredstava.

Kako da se prijavite?

Da biste pratili ovo predavanje, potrebno je da što pre popunite prijavu i obezbedite svoje mesto, jer je broj slobodnih mesta ograničen na 50.

Ukoliko niste u mogućnosti da fizički prisustvujete predavanju, obezbeđeno je i praćenje putem interneta po ceni od 500 dinara. Molimo vas da u prijavi označite da li želite da predavanje pratite uživo, u prostorijama Instituta ili putem interneta.

Praćenje predavanja preko interneta besplatno je samo za članove Instituta. Da biste sebi obezbedili besplatno praćenje ovog i mnogih drugih predavanja i događaja u organizaciji Instituta, prijavite se za godišnje članstvo. Saznajte više o ponudi članstva >>

Napomena: Uverenja o prisustvu i praćenju predavanja izdaju se na zahtev pojedinaca i plaćaju se 500 dinara, u najbližoj pošti ili banci.

Zahtev za izdavanje uverenja poslati na imejl: office@institut.edu.rs.

Za više informacija možete nam se obratiti putem telefona: +381 (0)11/40-11-260.