Predavanje iz ciklusa „Kako da zavolim ponedeljak?”

Besplatno predavanje „Nauka u parku ili park u nauci, pitanje je sad?”

Centar za stručno usavršavanje Instituta za moderno obrazovanje organizuje novo, šesto po redu, predavanje iz ciklusa „Kako da zavolim ponedeljak?”. Ovaj put pripremili smo vam besplatno predavanje „Nauka u parku ili park u nauci, pitanje je sad?”, koje će se održati u četvrtak, 28. februara 2019, od 18:00 do 19:30 u prostorijama Instituta (Beograđanka, Masarikova 5, ulaz iz Kralja Milana, III sprat, Future hub).

Predavanje će se baviti predstavljanjem primera dobre prakse koja podstiče aktivno učenje prirodnih nauka. Uz to, saznaćete kako školsko dvorište ili drugi prostor na otvorenom može imati ulogu proširene laboratorije u kojoj učenici prolaze kroz naučnoistraživački proces, odnosno misaono se angažuju i prolaze kroz dileme i nedoumice kroz koje je prolazio i naučnik dok je dolazio do različitih naučnih rešenja ili postavljanja zakona.

Broj slobodnih mesta ograničen je na 30 učesnika, a svoje prisustvo možete obezbediti popunjavanjem ove prijave.

Upoznajte prednosti nastave u Parku nauke

Predavanje će vas upoznati sa specifičnostima i dobrobitima nastave na otvorenom, kao i sa uticajem ovakvog modela nastave na kvalitet i trajnost znanja. Saznaćete kakav je odnos učenika prema nastavi koja im dozvoljava da na otvorenom prostoru osete, čuju i dodirnu nauku, da kritički promišljaju, istražuju, pitaju, uočavaju naučne nedoumice i zajedno sa svojim nastavnikom dolaze do rešenja.

Takođe će se, kroz predavanje, poseban fokus staviti na to kako je koncepcija Parka nauke u Šapcu, koji je ujedno i jedini park koji se smatra trodimenzionalnim udžbenikom u Srbiji i jugoistočnoj Evropi, rešila pitanja različitih nastavnih jedinica koje se obrađuju u redovnom obrazovanju. Pored toga, imaćete priliku da od jednog od koautora pomenutog parka čujete kako je učenicima kroz niz jedinstvenih instalacija olakšano učenje i izučavanje hemije, biologije, zakona fizike, merenja vremena, optičkih iluzija i drugih prirodnih pojava.

Tokom predavanja čućete i kako su učenici kroz praksu u Parku nauke spoznali na koji način se preko paraboličnih ogledala čuje šaputanje 20 metara dalje. Takođe, saznaćete kako u pomenutom parku efikasnijoj nastavi doprinose periodni sistem na fasadi zgrade, šah na otvorenom, grafenska učionica, brahistohron, modeli DNK atoma, replika Griničkog meridijana, tečna Pitagorina teorema, model piramide i još mnogo toga.

Vaš predavač:

Mr Tatjana Marković Topalović

Tatjana je diplomirala na Fizičkom fakultetu u Beogradu na Katedri za fiziku čvrstog stanja, a magistrirala na Univerzitetu u Novom Sadu na Katedri za medicinsku fiziku. Trenutno je i doktorand nastave fizike na Fizičkom fakultetu u Beogradu. Kao prosvetni radnik, poslednjih 26 godina radila je u tri srednje škole – Šabačkoj gimnaziji, Školi primenjenih umetnosti i Srednjoj medicinskoj školi „Dr Andra Jovanović”, gde i trenutno radi.

Jedan je od 12 izabranih nastavnika Srbije koji su učestvovali u prvom CERN-ovom programu za nastavnike u Švajcarskoj (CERN Teachers programme) i jedan od 20 nastavnika koji su u njemu učestvovali u avgustu 2015. godine.

Dobitnik je brojnih nagrada u zemlji i inostranstvu. Napisala je i objavila 12 stručnih radova u Zbornicima stručnih radova i vodila pet radionica na Republičkim seminarima o nastavi fizike. Tatjana je jedan od tri kandidata iz Srbije za prestižnu svetsku nagradu za najboljeg nastavnika na svetu za 2018. godinu „Global Teacher Prize 2018” Varkey fondacije iz Londona.

Kako da se prijavite?

Da biste pratili ovo besplatno predavanje, potrebno je da što pre popunite prijavu i obezbedite svoje mesto, jer je broj slobodnih mesta ograničen na 30.

PRIJAVITE SE >>

*Prijave se prihvataju do srede, 27. 2. 2019, najkasnije do 15 sati. Ukoliko niste u mogućnosti da fizički prisustvujete tribini, obezbeđeno je i praćenje putem interneta po ceni od 500 dinara, dok je live stream prenos besplatan za članove Instituta. Molimo vas da u prijavi označite da li želite da pratite predavanje uživo, u prostorijama Instituta, ili putem Live streama.

Napomena: Uverenja o prisustvu i praćenju tribine izdaju se na zahtev pojedinaca i plaćaju se 500 dinara.

Zahtev za izdavanje uverenja poslati na imejl: office@institut.edu.rs.

Za više informacija možete nam se obratiti putem telefona: +381 (0)11/40-11-260.