Bolje obrazovanje za bolji svet!

A better education for a better world!

16 Jul

  • By Biljana Ciric
  • In Članci
  • Comments Off

Primeri dobre prakse – profesor Gimnazije u Lebanu odnosi sve pobede

 

Da na uspeh ne utiče ni materijalni status, ni geografska izolovanost škole, najbolje pokazuje primer Gimnazije u Lebanu. Da je pravi profesor onaj koji inspiriše, pokreće, nesebično poklanja svoje vreme učenicima, otvara nove mogućnosti i pomera granice, pokazuje primer profesora književnosti u ovoj školi.

Pokrenuti željom da svoje potencijale i kreativnu energiju artikulišu kroz dramski izraz, učenici Gimnazije u Lebanu oformili su 2009. godine Dramsku sekciju, čijim radom je rukovodila profesorka Svetlana Cvetković. Teatar sa gimnazijalcima osniva nastavnik srpskog jezika i književnosti Dušan Blagojević. Zahvaljujući kvalitetu i kreativnosti, talentovani i poletni gimnazijalci prepoznaju se širom Srbije.

Sigurnim koracima oni ispisuju pozorišni život Lebana i Srbije. Teatar Gimnazijalac nesumnjivo postaje jedan od najboljih brendova Lebana. Članovi Teatra takmičili su se sa mnogo iskusnijim pozorišnim amaterima i profesionalcima, što nije bila prepreka da osvoje brojne nagrade i priznanja. O rezultatima i uspesima članova Teatra pisao je uvaženi teatrolog Raško Jovanović u listu Pečat, izveštavao je RTS, kao i mnogobrojni lokalni mediji. 

Dogovaramo se koji ćemo tekst raditi, onaj tekst koji njih inspiriše, podstiče i onaj koji im omogućava da progovore o bolima i patnjama koji su unutar njih, kao i o radostima koje mladost i detinjstvo nose sa sobom, ističe Dušan Blagojević i dodaje: Tajna je u mladim ljudima, u energiji koju poseduju. To je neiscrpna energija, mašta, kreativnost koja se zapravo budi kroz teatar.

Na Republičkim pozorišnim susretima učenika gimnazije Srbije zapažene su bile sledeće predstave Teatra iz Lebana: Mlaćenici i plaćenici, Porodične priče, Draga Jelena Sergejevna, Barbelo o psima i deci, Autobiografija (prva nagrada za najbolju predstavu u celini, nagrada za najbolju režiju, nagrada za scenski govor, nagrada za scenski pokret, nagrada za najbolji kostim), Životinjska farma (prva nagrada za najbolju predstavu u celini), Sve je u redu (prva nagrada za najbolju predstavu u celini, nagrada za najbolji kostim, specijalna nagrada za kolektivnu igru, pohvala za glumačko ostvarenje Mili Stanković za lik Silvane, pohvala za glumačko ostvarenje Petru Petroviću za lik Crnog).

Na 22. Pozorišnim susretima učenika gimnazije Srbije u Kragujevcu pobedila je predstava Sve je u redu Teatra Gimnazijalac. Žiri je istakao veoma promišljena rediteljska rešenja i bravuroznu igru Teatra: Kolektivizam ovog ansambla dirljiv je ništa manje od priča koje su nam ispričali, a njihovo poimanje pozorišta je za istaknutu pohvalu s obziron na njihovu geografsku izolovanost od glavnih teatarskih tokova.

Predstava Sve je u redu nastupila je u okviru Naučne konferencije: Pozorište i škola: inspiracija, podsticaj, tim u Malom pozorištu Duško Radović u Beogradu, kao primer dobre prakse. Sve je u redu je prošla selekciju i nastupala na Sceni za mlade u okviru Kotorskog festivala pozorišta za djecu. Septembra meseca će biti u Sarajevu na Juvantafestu, međunarodnom festivalu, gde nastupa šest najboljih predstava iz Evrope.

Dušan je nastavnik koji svoj čas započinje rečenicom: Dobar dan, dobri ljudi!, nakon čega sledi pitanje: Kako ste? On je nastavnik koji veruje u dobrotu i, više od svega, u svoje učenike. Ta vera je višestruko opravdana nepobedivošću njihove umetnosti na sceni.

Izvori:

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/56/srbija-danas/3171110/pozoriste-lebanske-gimnazije-najbolje-u-srbiji.html

https://www.juznevesti.com/Kultura/Premijera-predstave-Sve-je-u-redu-za-vikend-u-Lebanu.sr.html

http://jugmedia.rs/teatar-gimnazijalac-iz-lebana-sveukupni-pobednik-kragujevcu/

https://www.kotorskifestival.me/novosti/sve-je-u-redu-na-sceni-za-mlade

http://www.bhrt.ba/sr/kultura-cir/pozoriste-cir/јувентафест-почиње-13-септембра-селек/

Autor članka: Doc. dr Biljana Ćirić

Biljana Ćirić je doktorirala na Filozofskom fakultetu u Nišu, gde je bila angažovana u izvođenju časova vežbi iz predmeta Književnost od renesanse do racionalizma. Radila je i na Velikotrnovskom univerzitetu, gde je predavala srpski jezik. Oblasti njenog istraživanja su savremena drama, raguzeologija, teorija kulture i komunikologija. Učestvovala je na velikom broju naučnih skupova međunarodnog karaktera i autor je brojnih naučnih radova. Njen trenutni angažman vezan je za Institut za moderno obrazovanje i Fakultet savremenih umetnosti u Beogradu.