Bolje obrazovanje za bolji svet!

A better education for a better world!

04 Feb

  • By Nikola Oluic
  • In Vesti
  • Comments Off

„Veliki rat, mali đaci, interaktivni udžbenik”

U četvrtak, 31. januara 2019, u Centru za stručno usavršavanje održano je peto po redu predavanje o primerima dobre prakse u okviru ciklusa predavanja pod nazivom „Kako da zavolim ponedeljak?”, na temu „Veliki rat, mali đaci, interaktivni udžbenik”. Predavač je bio Nenad Pantić, učitelj u Osnovnoj školi „Sava Šumanović”.

Cilj predavanja je bio metodičko predstavljanje primera projektne nastave koji je osvojio prvo mesto na konkursu Dečjeg kulturnog centra, na temu „Obeležavanje stogodišnjice od pobede u Velikom ratu”. Na predavanju su predstavljeni primeri samostalnog angažovanja učenika i načini na koje je nastavnik kao mentor podstakao učenike da istražuju i donose zaključke, motivisao ih na angažovanje, povezivanje različitih nastavnih predmeta i konstruktivno korišćenje IKT-a.

Svi prisutni su istakli da ih je kreativno angažovanje učenika podstaklo da oplemene svoju nastavu i da kod učenika razvijaju interesovanje za različite društveno važne teme. Ujedno su istakli da im je ovo predavanje ulilo poverenje da među nastavnicima, roditeljima i učenicima u školi mogu postojati afirmativna saradnja, uspešna komunikacija i zdrava socioemocionalna veza.

Institut za moderno obrazovanje je za ovu priliku pozvao i porodicu podnarednika Šestog artiljerijskog puka Drinske divizije i najmlađeg podoficira na svetu, uvrštenog u Ginisovu knjigu rekorda u toku Prvog svetskog rata, Momčila Gavrića, koja je, kao i svi ostali, imala priliku da čuju kako današnji učenici, uz posvećene nastavnike, čuvaju junake i nacionalni identitet.