Bolje obrazovanje za bolji svet!

A better education for a better world!

15 Jan

  • By Nikola Oluic
  • In Vesti
  • Comments Off

„Šta očekujemo od inkluzivnog obrazovanja?”

U petak, 11. januara 2019, Centar za stručno usavršavanje pri Institutu za moderno obrazovanje organizovao je predavanje za unapređenje obrazovnog procesa pod nazivom „Šta očekujemo od inkluzivnog obrazovanja?”. Predavač je bila Marinela Šćepanović, master defektolog, doktorand specijalne edukacije i rehabilitacije, nastavnik individualne nastave, pedagoški savetnik, predsednik Društva defektologa Vojvodine i član Mense Srbije.

Cilj predavanja je bio da se prisutni nastavnici upoznaju sa specifičnostima inkluzivnog obrazovanja, ali i da saznaju na koji je način potrebno prilagoditi celokupan obrazovni sistem potrebama darovitih učenika. Pored toga, predavanje je odgovorilo na mnoštvo aktuelnih pitanja – od toga šta se postiglo inkluzivnim obrazovanjem za proteklih devet godina, preko toga u kojim segmentima je neophodna adaptacija redovnog sistema obrazovanja potrebama i sposobnostima učenika sa različitim smetnjama, pa sve do toga kakvi su uslovi za ravnopravno i odgovarajuće obrazovanje darovite dece i učenika.

Prisutni nastavnici su istakli da im je ovo predavanje omogućilo da dođu do nekih suštinskih znanja kada je reč o primeni i sprovođenju inkluzije u vaspitno-obrazovnim ustanovama, ali i odnosu zakonske regulative Republike Srbije prema njoj.