Bolje obrazovanje za bolji svet!

A better education for a better world!

27 Sep

  • By Aleksandra Ikonov
  • In Vesti
  • Comments Off

Predavanje sa poukom za svakog nastavnika i učenika

Centar za stručno usavršavanje Instituta za moderno obrazovanje u četvrtak, 26. 9, organizovao je prvo predavanje iz ciklusa predstavljanja primera dobre prakse pod nazivom „Kako postati uspešan nastavnik i učenik”. Predavač je bio Momčilo Stepanović, master učitelj, pedagoški savetnik, član Mense, autor akreditovanih programa stručnog usavršavanja u obrazovanju, udžbenika, didaktičkih sredstava i osnivač Udruženja „Kreativni učitelji”.

Predavanje je prisutnima predstavilo pojam uspeha kao relativnu i promenljivu kategoriju, ali je istaklo i elemente uspeha. Kroz praktične primere iz prakse, ali i sijaset pedagoških saveta, predavač je izneo male i velike tajne učeničkog i nastavničkog uspeha, gledano kroz emocionalni, socijalni, intelektualni, ali i profesionalni razvoj.

Kroz interesantno predavanje, koje je izazvalo veliku pažnju svih zaposlenih u obrazovanju, predstavljene su i potencijalne prepreke za postizanje uspeha, ali su dati i konstruktivni saveti kako se one mogu prevazići. Tokom izlaganja, učitelj Momčilo je odgovorio i na pitanje da li svako može biti uspešan i poslao snažnu poruku: „Uspeh u nastavi nije ono što trenutno vidimo, već ono što će se tek videti kada deca stasaju u ljude.”

Prisutni učesnici su predavanje sa oduševljenjem pratili, puni entuzijazma, motivacije i želje da svojim učenicima pokažu ne samo svoja znanja, didaktičke i metodičke sposobnosti već i da razumeju njihove razvojne karakteristike i postanu svesni učeničkih prioriteta i potreba. Svim prisutnima učitelj Momčilo je poručio: „Školski uspeh nije splet okolnosti i sposobnosti, već, pre svega, posledica angažovanja.”