Bolje obrazovanje za bolji svet!

A better education for a better world!

26 Dec

  • By Nikola Oluic
  • In Vesti
  • Comments Off

„Budimo pametni, hranimo se zdravo”

Centar za razvoj karijere Instituta za moderno obrazovanje organizovao je u sredu, 12. decembra 2018, treću po redu tribinu iz ciklusa pod nazivom „Usred srede sa problemom”, na temu „Budimo pametni, hranimo se zdravo”. Tribina je održana sa ciljem da se razvije svest o pojmu zdrave ishrane i odnosu hrane i fiziološkog funkcionisanja organizma.

Tribina je doprinela da se prisutni upoznaju sa zdravim navikama u ishrani i načinima njihove primene, ali i upoznaju sa vrstama ishrane. Takođe, posebno se obratila pažnja i na efekte suplementacije u ishrani, važnost kontrole prehrambenih proizvoda, kao i važnost praćenja njihovih kalorijskih vrednosti.

Prisutne je na početku pozdravila dr Marina Petrović, direktor Instituta za moderno obrazovanje. Uvodno, veoma stručno i zanimljivo predavanje u vezi sa ovom temom održala je Aleksandra Ikonov, master profesor biologije i stručni saradnik Instituta za moderno obrazovanje, koja je ujedno bila i moderator tribine. Aleksandra Ikonov je istakla osnovne principe zdrave ishrane i važnost praćenja kvaliteta prehrambenih proizvoda koji se konzumiraju. Profesori fizičkog vaspitanja Nenad Vukadinović i Vladimir Miljković, u saradnji sa profesorom biologije Aleksandrom Perićem, realizovali su i predstavili rezultate „step testa”, koji je pratio uticaj ishrane na funkcionalne sposobnosti učenika Srednje škole za informacione tehnologije.

Učenici International School Savremene Mina Jakovljević, Tara Ćulibrk, Nikola Milutinović i Aleksandar Zaplatić, zajedno sa profesorkom biologije Nadeždom Golubović, apelovali su na mitove koji postoje kada je reč o vitaminskoj suplementaciji. Nastavnik vannastavnih aktivnosti u Savremenoj gimnaziji i fizičkog vaspitanja u International School Savremenoj Uroš Krstović razbio je predrasude o proteinskoj i aminokiselinskoj suplementaciji, dok su učenici Dunja Mićunović, Sara Čučaković, Sofija Škaro, Arsa Petkovski i Teodora Ćirković istakli rezultate istraživanja o navikama u ishrani učenika Savremene gimnazije. Učenica Dunja Mićunović je predstavila i specifičnosti vegetarijanske ishrane, a teolog Antonio Aras je sa prisutnima razgovarao o odnosu čoveka prema hrani u postu.

Prisutni nastavnici, roditelji i učenici su pokazali ogromno interesovanje za temu, aktivno su učestvovali u iznošenju stavova i pohvalili sve predavače za stručna i veoma kvalitetna predavanja.