Bolje obrazovanje za bolji svet!

A better education for a better world!

14 May

  • By Aleksandra Ikonov
  • In Vesti
  • Comments Off

U petak, 10. maja 2019, Centar za stručno usavršavanje Instituta za moderno obrazovanje organizovao je za sve zaposlene u obrazovanju predavanje pod nazivom „Obrazovanje za održivi razvoj”. Predavač je bila profesorka sociologije i ustava i prava građana u Savremenoj gimnaziji, MA Jelena Spasojević.

Cilj ovog predavanja bio je da prisutni saznaju na koji način se može kroz vaspitno-obrazovni sistem obezbediti integracija životne sredine, ekonomske sposobnosti razvoja i društveno-tehnološkog koncepta sadašnjih i budućih generacija. Prisutni su imali priliku da saznaju više o pravnim okvirima održivog razvoja, a zatim i da se upoznaju sa pojmom ekološke svesti i ekološke kulture.

Predavanje je predstavilo pojam održivog razvoja kroz praktične primere i ekološke probleme sa kojima se susreće naša zemlja, ali i planeta u celini. Kroz analizu nastavnih planova i programa, ponuđena su moguća rešenja usmerena ka podsticanju održivog razvoja u obrazovno-vaspitnom sistemu. Razmotrena je i uspešnost reforme Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za školsku 2018/19, a koja se odnosi na uvođenje izbornog predmeta pod nazivom „Obrazovanje za održivi razvoj”.

Moderator predavanja bila je doc. dr Marina Petrović, direktor Instituta za moderno obrazovanje.