Bolje obrazovanje za bolji svet!

A better education for a better world!

Usvojte najsavremenija znanja za primenu modernih tehnologija u obrazovanju

Centar za stručno usavršavanje Instituta za moderno obrazovanje organizuje besplatnu konferenciju „Budućnost počinje u učionici!”, koja će se održati u subotu, 5. maja 2018. od 10h, Masarikova 5 (ulaz iz Kralja Milana, zgrada Beograđanke).

Konferencija je namenjena predavačima u osnovnim i srednjim školama, nastavnicima informatike, direktorima, stručnim saradnicima i ostalim zaposlenim u obrazovanju koji u svom radu koriste najsavremenije informaciono-komunikacione tehnologije.

Šta vas očekuje?

 • upoznavanje sa najmodernijim tehnologijama,
 • praktične veštine primenljive u obrazovanju,
 • sertifikat Centra za stručno usavršavanje,
 • 4 boda neformalnog stručnog usavršavanja,
 • besplatno članstvo u Institutu za moderno obrazovanje,
 • mogućnost dalje saradnje na projektima Centra za stručno usvršavanje.

Budućnost počinje u učionici

Cilj konferencije je da svim okupljenima, kroz prezentaciju koncepta pametne učionice (Intelligent Classroom), omogući usvajanje praktičnih veština koje će moći da primene u nastavi.

Tokom konferencije ćete imati priliku da upoznate Intelligent Classroom kao autorsko delo Savremene gimnazije odnosno kompanije LINK group, koje je evidentirano u Zavodu za intelektualnu svojinu. Uz to, na 5 punktova biće održana predavanja i prezentacije hardversko-softverskih rešenja koja se koriste u obrazovanju učenika u savremeno opremljenim učionicama. Svi učesnici konferencije biće upoznati sa planovima za dalji razvoj Centra za stručno usavršavanje i mogućnostima za zajedničku saradnju.

Tom prilikom biće vam predstavljena tehnologija u učionici koju čine sledeći uređaji:

VR naočare

VR uređaji u obrazovanju se koriste kako bi omogućili učenicima da vizualizuju gradivo. Ovaj uređaj pruža doživljaj virtuelne realnosti, pa učenici u jednom potezu mogu da stvore kompletnu sliku o onome što su prethodno saznali na časovima.

3D štampač i skener

3D štampač je u potpunosti promenio način na koji se kreiraju novi predmeti jer se pomoću njega može štampati skoro sve – od delova za mašine, preko ljudskih organa i igračaka, do hrane… S druge strane, 3D skener se koristi kako bi se za samo nekoliko minuta prikupili trodimenzionalni podaci i kao krajnji proizvod kreirao digitalni model.

Interaktivni projektor, tabla, sto i ekran

Ovi uređaji u Intelligent Classroom-u olakšavaju učenicima da sarađuju među sobom i sa predavačima. Pomenuti uređaji reaguju na dodir i istovremeno ih može koristiti više osoba, a njihova najveća prednost jeste učenje kroz igru koje motiviše učenike.

iPad tableti i Chromebook u nastavi

Edukativne aplikacije u kombinaciji sa iPad tabletima i Chromebook laptopovima doprinose mnogo boljim rezultatima učenika.

Zahvaljujući ovim uređajima, deca ne moraju da koriste sveske ili druge pribore koji su im oduzimali dragoceno vreme i pažnju tokom nastave. Danas je sve na jedan klik od njih, zbog čega imaju veću želju za daljim usavršavanjem i istraživanjem.

 

Roboti (mBot, Alexa, Awbie)

Praktičan rad sa edukativnim robotima predstavlja jedan od najefikasnijih načina da deca usavrše svoja znanja iz STEM oblasti (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

mBot je robot koji sadrži 38 delova i koristi se za sklapanje, tokom kojeg deca unapređuju programerske veštine i stiču kreativnost.

Alexa, robot koji je takođe poznat i kao Amazonov digitalni asistent Echo, koristi se kako bi učenicima savetima pomogao da prevaziđu sve nedoumice u vezi sa gradivom.

Awbie programerske blokove koriste mnoge priznate škole širom sveta koje edukuju IT stručnjake po najvišim standardima. Ovaj edukativni uređaj omogućava deci da se kroz interesantne aktivnosti upoznaju sa najkorisnijim veštinama 21. veka.

Plan i program konferencije (10:00h – 14:00h)

 • Šta je naša misija i vizija?

Jelena Minić, Marketing menadžer kompanije LINK group

Desetogodišnje iskustvo u oblasti strateškog i operativnog marketinga, kao i advertajzinga, sa fokusom na prodajne rezultate. Iza sebe ima veliki broj uspešnih online i offline kampanja, kao i saradnji sa kompanijama kao što su Google, Microsoft, Apple, Samsung…)

 

 • Gde smo bili, a kuda idemo? (dosadašnje aktivnosti, planovi i mogućnosti za saradnju)

 MA Marija Milenković

Marija Milenković je MA pedagog, psihoterapeut i predsednik udruženja „Savetovalište Krug”. Doktorand je na Menadžmentu ljudskih resursa na Filozofskom fakultetu u Beogradu. 

 

dr Biljana Ćirić, Koordinator za lekturu i promotivne aktivnosti, IMO

Biljana Ćirić je doktorirala na Filozofskom fakultetu u Nišu, gde je držala vežbe iz Književnosti od renesanse do racionalizma. Uže oblasti njenog interesovanja su teorija kulture, raguzeologija i komunikologija. Ima veliki broj objavljenih naučnih radova, kao i učešća na međunarodnim naučnim skupovima.

dr Marina Petrović, Koordinator Centra za stručno usavršavanje, IMO

Marina Petrović je doktor metodike nastave informatike, master za e-learning –  diplomirani profesor tehnike i informatike. Učesnik je brojnih konferencija i ima objavljenih preko 40 naučnih i stručnih radova.  Stručnim usavršavanjem zaposlenih u obrazovanju bavi se od 2001. godine i iza sebe ima veliki broj akreditovanih, organizovanih i održanih seminara i konferencija.

 • Učionica budućnosti Intelligent Classroom

MEd Svetlana Belić Malinić, Direktorka Savremene gimnazije

Diplomirala je Engleski jezik i književnost na Univerzitetu u Beogradu, nakon čega je postdiplomske studije iz oblasti obrazovanja završila na Univerzitetu u Londonu, a svoje znanje i iskustvo pretočila u doktorat iz oblasti međunarodnog obrazovanja na Univerzitetu u Lesteru.

MA Saša Ivakić, Specijalista za primenu IKT-a u nastavi, IMO 

Saša Ivakić je doktorand metodike razredne nastave informatike na Pedagoškom fakultetu u Somboru, gde proučava efikasnost i efektivnost raznih alata i tehnologija za učenje programiranja kod đaka u razrednoj nastavi.

MA Filip Lončar, Profesor računarstva i informatike, Savremena gimnazija

Filip Lončar je profesor informatike i računarstva koji se tokom studija bavio analizom savremenih obrazovnih tehnologija i inovativnih pristupa u procesu učenja, a poseban fokus stavlja na finski model obrazovanja kao izuzetno uspešan i cenjen u svetu.

 • Pitanja i diskusija

 • Pauza 

 • Radionice po centrima interesovanja (od 12:00 do 13:45h)

– Robotika (mBot, Alexa, Awbie…)

MA Nikolina Medić, Koordinator za e-učenje, predavač na ITAcademy JUNIOR-u

Nikolina Medić je završila master studije na Pedagoškom fakultetu. Tokom studija učestvovala je u izradi obrazovnih softvera koji su orijentisani ka edukaciji iz oblasti web programiranja i engleskog jezika.

MA Slađana Stošić, Koordinator za e-učenje, predavač na ITAcademy JUNIOR-u

Slađana Stošić je stručnjak iz oblasti Poslovne informatike i e-biznisa. Svoje prve profesorske korake napravila je u osnovnoj školi, gde je predavala informatiku i upoznavala decu sa najsavremenijim tehnologijama koje se koriste u obrazovanju.

– VR naočare, 3D štampač i skener

MA Saša Ivakić, Specijalista za primenu IKT-a u nastavi, IMO 

Saša Ivakić je doktorand metodike razredne nastave informatike na Pedagoškom fakultetu u Somboru, gde proučava efikasnost i efektivnost raznih alata i tehnologija za učenje programiranja kod đaka u razrednoj nastavi.

– Interaktivni projektor, tabla, sto i ekran

MA Ana Manojlović, Profesor likovne kulture, Savremena gimnazija

Ana Manojlović je profesorka likovne kulture koja je diplomu mastera stekla na Fakultetu primenjenih umetnosti. Iskustvo u radu sa decom i mladima stekla je kroz rad i praksu u osnovnoj i srednjoj školi, kao i tokom višegodišnjeg držanja časova crtanja i slikanja.

– iPad tableti i Chromebook u nastavi

MA Filip Lončar, Profesor računarstva i informatike, Savremena gimnazija

Filip Lončar je profesor informatike i računarstva koji se tokom studija bavio analizom savremenih obrazovnih tehnologija i inovativnih pristupa u procesu učenja, a poseban fokus stavlja na finski model obrazovanja kao izuzetno uspešan i cenjen u svetu.

Veliko interesovanje za konferenciju

Usled velikog interesovanja za konferenciju, sva mesta su popunjena. Svi zainteresovani koji nisu na vreme obezbedili svoje mesto moći će preko interneta da prate prvi deo konferencije u subotu, 5. maja, od 10 do 12h.

Pratite konferenciju putem interneta

Ukoliko niste u mogućnosti da prisustvujete predavanjima i prezentacijama, prvi deo konferencije (od 10 do 12h) možete besplatno pratiti putem Live streama u subotu, 5. maja. Nakon toga slede praktične radionice koje su namenjene isključivo posetiocima konferencije.

Napomena: Molimo vas da omogućite Flash Player na vašem pretraživaču.

Upis za 2017/18. godinu je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »