Bolje obrazovanje za bolji svet!

A better education for a better world!

22 Sep

Inovativne metode u nastavi: održan seminar „Kreativna drama u nastavi srpskog jezika i književnosti”

Akreditovani seminar „Kreativna drama u nastavi srpskog jezika i književnosti” održan je 10. i 11. septembra u organizaciji TeachingAcademy i BAZAART-a. Nastavnici i profesori koji su učestvovali napravili su korak dalje u svom profesionalnom razvoju, a istovremeno su se zabavili i isprobali tehnike kreativne drame.

kreativna-drama-vest

Zanimljive radionice za još zanimljiviju nastavu

Dramske tehnike se veoma uspešno mogu koristiti u nastavi, u šta su polaznici seminara imali prilike da se uvere. Pomoću njih, učenici mogu da se užive u uloge i sagledaju gradivo iz potpuno novog ugla, a nastavnici da unesu razigranost i kreativnost u nastavu.

Sve aktivnosti seminara zamišljene su kao radionice, što je polaznicima omogućilo da se i sami nađu u različitim ulogama i vide kako ova metoda izgleda u praksi. Oni su, takođe, plesali, pevali, glumili, imitirali i koristili „zamrznute slike” kako bi prikazali različite teme, od književnosti do gramatičkih pravila. Na taj način prošli su kroz čitav proces korišćenja kreativne drame u nastavi, kako bi znali šta je ono što žele da postignu u učionici sa svojim učenicima.

Crtali smo, pisali i izmišljali priče na postojeći tekst. Koordinatorke su bile odlične, a atmosfera ugodna, jer su uspele da nas sve uključe i nikoga nije bilo sramota da odgovori na zahteve.

Mirjana Vasić Adžić, profesorka srpskog jezika i književnosti u Savremenoj gimnaziji

Učesnici seminara oduševljeni rezultatima

Na ovom dvodnevnom usavršavanju nastavnici i profesori stekli su nove veštine individualnog rada sa učenicima i usvojili znanja o metodama koje već sada mogu da primene na svojim časovima.

Uz to, stekli su 16 bodova obaveznog stručnog usavršavanja i razvoj kompetencije K1, kao i sertifikat na 16 sati stručnog usavršavanja.

Sa seminara ‘Kreativna drama u nastavi srpskog jezika i književnosti’ poneli smo vrlo prijatne uspomene, kako na rad sa motivisanim, kreativnim, otvorenim i vrlo prijatnim kolegama tako i na organizaciju seminara.

Nataša Kitanoska, predavač na seminaru

Leave a Comment