Bolje obrazovanje za bolji svet!

A better education for a better world!

14 Dec

  • By Biljana Ciric
  • In Vesti
  • Comments Off

IMO na proslavi 125 godina katedre za pedagogiju i andragogiju

U četvrtak, 14. decembra, u amfiteatru „Georgije Ostrogorski”, otvorena je svečana sednica povodom obeležavanja 125 godina postojanja katedre za pedagogiju i andragogiju. Ovim povodom okupili su se doajeni pedagoške nauke, kao i aktuelni profesori Filozofskog fakulteta sa brojnim saradnicima, ustanovama i institucijama. Podsetili su se začetaka pedagogije kao naučne discipline i preneli važne poruke budućim kolegama.

Šefica odeljenja za pedagogiju i andragogiju, dr Dragana Pavlović Breneselović, otvorila je svečanu sednicu i istakla aktuelni paradoks savremenog obrazovanja, koji se ogleda u tome da se jedna tako važna disciplina kao što je obrazovanje danas nalazi u krizi.

Retrospektiva brojnih projekata koje je ova katedra realizovala u prethodnim godinama iznedrila je mnogo mladih naučnika koji imaju dovoljno snage i energije da daju značajan doprinos obrazovanju u Srbiji danas.

Počasni gost na svečanoj sednici je bio doajen pedagogije i jedan od osnivača ove katedre, prof. dr Nikola Potkonjak, koji je na jedan šarmantan i šaljiv način dočarao razloge zbog kojih je katedra osnovana, kao i težak put onih koji su se tom idejom vodili. Takođe je zamolio buduće kolege da plamen inovativnosti koji ova nauka svakako nosi sa sobom nastave da gaje i u budućnosti i predložio da se svi budući studenti pedagogije na svojim počecima neophodno upoznaju sa istorijom ove nauke i idejama znamenitih ljudi kako bi ih sledili.

Institut za moderno obrazovanje je bio počastvovan da prisustvuje ovako značajnom jubileju i da sa svojim najbližim saradnikom, Filozofskim fakultetom, pokrene nove ideje u vezi sa projektima u budućnosti.

Pogledajte video sa proslave: