Bolje obrazovanje za bolji svet!

A better education for a better world!

Besplatna tribina: „(Ne)Pismeno u 21. vek!”

„Ostati ravnodušan prema knjizi znači lakomisleno osiromašiti svoj život.” – Ivo Andrić

U sredu, 7. novembra, u organizaciji Centra za karijerno vođenje Instituta za moderno obrazovanje, održaće se besplatna tribina pod nazivom „(Ne)Pismeno u 21. vek”. Tribina se održava od 18 do 20 časova u prostorijama Instituta za moderno obrazovanje u Beogradu (Beograđanka, Masarikova 5, ulaz iz Kralja Milana, IV sprat, velika konferencijska sala), a svi zainteresovani svoje prisustvo mogu obezbediti putem ovog linka.

Šta vas očekuje?

Na ovoj tribini biće prikazani rezultati istraživačkog projekta koji je proteklih meseci sproveden u Savremenoj gimnaziji i Srednjoj školi za informacione tehnologije u saradnji sa Institutom. Cilj istraživanja bio je da se prate čitalačke navike i interesovanja učenika o kojima će se govoriti tokom tribine.

Takođe, tribina ima cilj da ponudi odgovore na često postavljana pitanja o pojmovnom određenju opšte i digitalne pismenosti, kao i književne i gramatičke nepismenosti u 21. veku. Okupljeni će moći da saznaju da li postoji razlika između čitača i čitaoca, kako se razvijaju čitalačke aktivnosti i različiti oblici pismenosti, koje su to vežbe za buđenje mašte i „čitanje u slikama”, koji su benefiti redovnog čitanja i kako prevazići problem „nezainteresovanih učenika” za čitanje.

Tribina će, između ostalog, upoznati roditelje sa čitalačkim navikama njihove dece, njihovim interesovanjima i stavovima o čitanju. Na osnovu analize učeničkih impresija o 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga imaćete priliku da čujete za koje se žanrove mladi danas najčešće opredeljuju.

Tribinu podržava i Udruženje „Jupiter” iz Beograda, čiji je osnivač Jasmina Fraonlić – autor programa projekta „Ko čita, ne skita”. Cilj projekta „Ko čita, ne skita” je popularizacija čitanja, podizanje svesti dece i omladine, ali i svih ostalih građana, o značaju čitanja i vrednosti knjige kao univerzalnog sredstva sporazumevanja, širenja vidika i kvalitetno ispunjenog slobodnog vremena.

Kome je namenjena tribina?

Tribina je posvećena roditeljima, učenicima, nastavnicima i zainteresovanoj javnosti.

Agenda tribine:

  • Pozdravna reč direktora Instituta za moderno obrazovanje – dr Marina Petrović
  • „Pismo Haralampiju” Dositeja Obradovića – Stefan Geić, student II godine Fakulteta savremenih umetnosti
  • Pismeno ili nepismeno – pitanje za sva vremena – doc dr Dušica Filipović, Fakultet savremenih umetnosti
  • Digitalna pismenost u funkciji znanja. Prikaz interaktivne mape sa putovanja Ive Andrića – Marija Šaponjić, profesor srpskog jezika i književnosti i učenici Srednje škole za informacione tehnologije (ITHS) 
  • A zašto da čitam? – Maja Bunjac, profesor srpskog jezika i književnosti, Gimnazija „Crnjanski”
  • Samo da te pitam… – Gordana Perković, profesor engleskog jezika i književnosti i učenici iz Savremene gimnazije
  • U poseti Beogradskom sajmu knjiga 2018 – Marija Pilčević Tomašević, profesor srpskog jezika i književnosti i učenici iz Savremene gimnazije 
  • Ko to tamo čita, i šta čita? – Aleksandra Prokopijević, profesor srpskog jezika i književnosti i učenici iz Srednje škole za informacione tehnologije
  • Suštinska strana pismenosti, primer bramanskog besedništva – Monja Medaković, studentkinja druge godine Fakulteta savremenih umetnosti 
  • Diskusija

Kako da se prijavite?

Da biste pratili ovu besplatnu tribinu, potrebno je da što pre popunite prijavu i obezbedite svoje mesto. Broj slobodnih mesta za praćenje predavanja iz prostorija Instituta ograničen je na 50, a svoje prisustvo možete osigurati popunjavanjem ove prijave.

Prijave za fizičko prisustvo tribini prihvataju se do utorka, 6. 11. 2018, najkasnije do 15 sati.

PRIJAVITE SE >>

Pratite nas preko Live streama

Ukoliko niste u mogućnosti da fizički prisustvujete predavanju, obezbeđen je i besplatan Live stream, za koji se možete prijaviti ovde.

PRIJAVITE SE ZA LIVE STREAM >>

Ukoliko želite, pre i tokom trajanja tribine možete postaviti pitanja predavačima preko veb-portala: http://bit.ly/2QcO2C7

Na ovom mestu možete ostaviti i svoje utiske nakon tribine.

Napomena: Fizičko prisustvo predavanju i praćenje preko Live streama su besplatni. Potvrde o prisustvu i praćenju predavanja izdaju se na zahtev pojedinaca i plaćaju se 500 dinara.

Zahtev za izdavanje potvrde poslati na imejl: office@institut.edu.rs.

Za više informacija možete nam se obratiti putem telefona: +381 (11) 4011 260.

 

Upis za 2017/18. godinu je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »