Bolje obrazovanje za bolji svet!

Better education for a better world!

Arhiva održanih tribina i predavanja

Centar za stručno usavršavanje pri Institutu za moderno obrazovanje organizovao je brojne korisne tribine i predavanja koje su bile namenjene svim zaposlenim u oblasti obrazovanja. Učesnici na ovim održanim tribinama, predavanjima i stručnim skupovima imali su priliku da usavrše svoja znanja i naprave značajan korak ka uspešnijoj karijeri.

„Komunikacijski trougao: nastavnik– učenik–roditelj”

U četvrtak i petak, 13. i 14. septembra 2018, u organizaciji Centra za stručno usavršavanje Instituta za moderno obrazovanje, održana su predavanja na temu „Komunikacijski trougao: nastavnik– učenik–roditelj”. Predavač je bila Tatjana Koluvija, master profesor srpskog jezika i književnosti i Global Perspectives teacher u International Savremena School.

Cilj održanih predavanja je bilo isticanje ključnih faktora koji su važni za uspešnu komunikaciju sa roditeljima i učenicima u trouglu roditelj–nastavnik–učenik, vodeći računa o osobinama ličnosti svih učesnika u komunikaciji.

Prisutni nastavnici su tokom predavanja stekli znanje o tipovima roditelja i učenika, ali su usavršili i veštine vezane za pripremu, zakazivanje i vođenje sastanaka sa roditeljima u vidu roditeljskog i individualnog sastanka. Pored toga, nastavnici su se osposobili kako da naprave saradnika od roditelja, saznali su šta je asertivna komunikacija i zašto je ona važna za posao nastavnika, ali i kako da očuvaju lični integritet i dostojanstvo profesije.

Predavanje je bilo namenjeno svim nastavnicima zaposlenim u obrazovanju, a moglo se pratiti i uživo preko direktnog prenosa. Učesnici koji su pratili predavanja rekli su da je predavač temi pristupio temeljno i sistematično, uz sjajno izlaganje, zanimljiv pristup i mnogo praktičnih primera.

„Nastavnik – didaktički medij”

U petak, 31. avgusta 2018, u organizaciji Centra za stručno usavršavanje Instituta za moderno obrazovanje, održano je predavanje na temu „Nastavnik – didaktički medij”. Predavač je bila Daliborka Ranđelović, profesor srpskog jezika i književnosti iz VIII beogradske gimnazije.

Cilj održanog predavanja je bio da razvije, podstakne i promoviše kulturu govora u nastavi, ali i da istakne moć reči nastavnika u obrazovnom i vaspitnom domenu važnom za razvoj učenika i usmerenom na održavanje dobre pedagoške klime u učionici i nastavnom procesu u celini. Predavanje je osposobilo nastavnike da prepoznaju svojstva dobrog govora i obrate pažnju na pravilnost, jasnoću, jezgrovitost, tečnost i svrsishodnost. Prisutni su imali priliku da uvežbaju način izgovaranja reči i rečenica tako da govorne konstante istaknu nastavnika kao didaktički medij u nastavnom procesu.

Zbog važnosti teme, predavanje je bilo namenjeno svim nastavnicima zaposlenim u obrazovanju, a moglo se pratiti i uživo preko direktnog prenosa. Nastavnici su na ovom predavanju dobili alate za uvežbavanje dikcije, artikulacije, tempa govora, ali i neverbalnih gestova. Posebno je istaknut značaj rečenične melodije za motivaciju učenika za učenjem i isticanjem važnih delova predavanja. Učesnici koji su pratili uživo prenos predavanja rekli su da je tema odlično obrađena i da je predavanje obilovalo stručnim informacijama i primerima.

„Odeljenjsko starešinstvo – kreativne teme za ČOS – iskustvo iz prakse”

U utorak, 28. avgusta 2018, u Srednjoj školi za informacione tehnologije i Savremenoj gimnaziji održana su dva predavanja na temu „Odeljenjsko starešinstvo – kreativne teme za ČOS – iskustvo iz prakse”. Predavač je bila Zorica Prokopić, pedagoški savetnik, profesor računarstva i informatike u Tehničkoj školi u Loznici.

Cilj predavanja je bio razmena znanja, primera dobre prakse i iskustava u oblasti poslova odeljenjskog starešine. Predavanje je osposobilo nastavnike za uspešno planiranje i izradu programa rada odeljenjskog starešine, za uspostavljanje afirmativne saradnje sa učenicima i roditeljima, kao i uspešno pronalaženje rešenja u različitim pedagoškim situacijama. Obuka je bila namenjena svim nastavnicima zaposlenim u obrazovanju, a predavanje se moglo pratiti i uživo preko direktnog prenosa.

Nastavnici su dobili predloge kreativnih tema za ČOS po mesecima i razredima, a obuhvaćene su aktivnosti od pravilnog vođenja dnevnika do interakcijskog pristupa sa učenicima i roditeljima. Za svaki razred posebno je istaknuta po jedna centralna tema u vezi sa uzrasnim karakteristikama učenika, kao i predlozi kreativnih tehnika rada sa učenicima na ostvarivanju programa rada odeljenjskog starešine.

Zadovoljstvo predavačem, temom i organizacijom može se videti iz komentara nastavnika nakon održanih predavanja:

„Zahvalni smo na sjajnom predavanju.”
„Vaša radionica mi je došla u pravi čas – starešinstvo mi je dodeljeno pre nekoliko dana.”
„Teme za čas odeljenjske zajednice i primjeri dobre prakse su prijeka potreba svih nas koji obavljamo taj lijepi i tako odgovoran posao.”
„Svidelo mi se što su dati predlozi tema za ČOS po mesecima, tako da sam mogla da uporedim sa onim što i mi biramo kao teme. Svideo mi se predlog kreativnog načina predstavljanja učenika u prvom razredu.”

„Trening „Komunikator = Gladijator”

Trening „Komunikator = Gladijator"Trening je namenjen svima koji su želeli da upoznaju sebe i da, kroz rad sa profesionalnim trenerom za veštine komunikacije i poznatim glumcem Markom Stojanovićem, postanu ubedljivi komunikatori.

Prisustvo ovom treningu omogućilo je prisutnima da usvoje nove veštine i alate za komunikaciju, kao i da upoznaju tehnike za dekodiranje neverbalne komunikacije sagovornika. Uz to, svi prisutni su mogli da steknu neophodno samopouzdanje i veštine za borbu sa tremom.

 

„Zloupotreba psihoaktivnih supstanci (PAS) u školama”

Ova besplatna tribina okupila je pedagoge, prosvetne i socijalne radnike, vaspitače, ali i sve ostale stručnjake koji rade sa mladima.

Tribina je omogućila učesnicima da se upoznaju sa karakteristikama i simptomima bolesti zavisnosti, kao i da saznaju pomoću kojih tehnika mogu na vreme da prepoznaju problem i preventivno reaguju. Osim toga, korisna diskusija omogućila je okupljenima da razmene ideje o prevenciji i različitim tretmanima bolesti zavisnosti.

Upis za 2017/18. godinu je otvoren!

Kliknite na ovaj link da se prijavite »