Bolje obrazovanje za bolji svet!

A better education for a better world!

23 Apr

  • By Biljana Ciric
  • In Članci
  • Comments Off

8 razloga zašto bi trebalo da postanete nastavnik

Posao nastavnika je jedan od najlepših na svetu zato što imate prilike da radite sa ljudima koji su mladi, energični, puni optimizma i kreativnosti. Evo još nekih razloga zašto bi prosveta trebalo da bude vaš izbor.

1. Imate priliku da doprinesete vidljivim promenama

Kao nastavnik ćete biti u mogućnosti da uočite vidljive promene. Možete uticati na učenike iz svih sfera života, prenoseći lekcije koje će pomoći u oblikovanju sledeće generacije.

2. Zato što želite unaprediti obrazovanje u svojoj zemlji

Najbolji način za poboljšanje sistema jeste biti deo sistema. U školskim sistemima postoje problemi. Time što ćete postati nastavnik, imaćete priliku da bolje razumete probleme u obrazovanju i da na njih utičete. Takođe imate priliku da se vaš glas čuje jasnije.

3. Imaćete više od posla

Kao nastavnik, vi ste više od vaspitača: vi ste mentor, poverenik i prijatelj. Nastavnici imaju potencijal da komuniciraju sa učenicima u svim fazama razvoja i iz svih sfera života. Dobar nastavnik želi da pomogne učenicima na ovom putu. Ako želite pomoći deci koja se bore sa niskim samopoštovanjem i problemima kod kuće, onda postanite nastavnici koji ih ohrabruju i pomažu im da ostvare svoj potencijal. Posao nastavnika vam omogućava da prenesete životne lekcije koje učenici nikada neće zaboraviti.

4. Uspeh učenika

Uspeh učenika je ono što motiviše nastavnike. Svaki učenik koji nije razumeo neki koncept, a potom ga je naučio uz vašu pomoć može biti izazov. To zaista može biti vredno svih glavobolja.

5. Vedar duh

Ako imate pozitivan stav i smisao za humor, naći ćete stvari kojima ćete se smejati svaki dan. Nađite zabavu u svom poslu i uživajte!

6. Ostaćete večito mladi

Biti u društvu dece podsećaće vas da ne treba uvek sve shvatati previše ozbiljno, ali i da se ponekad treba zaustaviti i uživati u jednostavnim stvarima u životu.

7. Raspust

Iako nije glavni razlog za izbor nastavničkog poziva, letnji raspust je svakako jedan od značajnijih benefita ovog posla.

8. Zato što volite da učite

Mnogi ljudi se opredeljuju za koncept celoživotnog učenja. Nastavnici su u obavezi da pohađaju časove stručnog usavršavanja tokom cele godine i da nastave sa učenjem tokom čitave karijere. Celoživotno učenje doprinosi inovativnosti i zanimljivosti nastavničkog poziva, održavajući vaš duh konstantno mladim.

 

Autor članka: Doc. dr Biljana Ćirić

Biljana Ćirić je doktorirala na Filozofskom fakultetu u Nišu, gde je bila angažovana u izvođenju časova vežbi iz predmeta Književnost od renesanse do racionalizma. Radila je i na Velikotrnovskom univerzitetu, gde je predavala srpski jezik. Oblasti njenog istraživanja su savremena drama, raguzeologija, teorija kulture i komunikologija. Učestvovala je na velikom broju naučnih skupova međunarodnog karaktera i autor je brojnih naučnih radova. Njen trenutni angažman vezan je za Institut za moderno obrazovanje i Fakultet savremenih umetnosti u Beogradu.